Menyer

Här har vi samlat några av de senaste menyerna att inspireras av. Hittar du inget du direkt känner suget av? Testa söka på exempelvis en ingrediens, namn på en rätt eller något helt annat.

Petit choux
Annons

Våra senaste trerättersmenyer

Alla hjärtans dag 2018

Denna meny är lätt och fräsch men med många smaker, dessutom är det mycket som går att förbereda innan för att maximera umgängestiden med din eller dina gäster. Förrätten bjuder på lite hetta och syra tillsammans med ljuvliga räkor. I huvudrätten matchar vi den picklade rödlökens syra med melonens sötma. Till slut så avslutas allt med den klassiska pavlovan, här med en ljuvlig limekräm och färska jordgubbar.

Nyårsmeny 2017

Den här menyn har lite av allting. En sprakande början med den italienska carpaccion, häftiga smaker tillsammans med den mjälla oxfilén. Vidare en väl sammanhållen lammfilé med många smaker som smälter samman i munnen. Till sist någon att värma sig med innan det är dags att gå ut i kylan och välkomna det nya året, kanske tillsammans med något bubbligt, den klassiska chokladfondanten.

Julmeny

Denna menyn passar perfekt i jultider när man vill lyxa till det med en trerättersmeny utan att utelämna det klassiska julrätterna. Sill, lax och Jansons frestelse till förrätt, revben och rödkål till huvudrätt för att sedan avslutas med en apelsin och saffransglass tillsammans med ett pepparkaksrån och några färska hallon. Tradition som det aldrig har varit. Kanske något man slänger ihop någon av juldagarna.

Pilgrimsmusslor, struts och vit choklad

Detta är en relativt lättlagad meny, men saknar verkligen ingen elegans, det ger dig bara mer tid till gästerna. Förbered gärna efterrätten kvällen innan så är den redo för uppläggning precis när det passar, låt rödvinssåsen småputtra medan potatisgratängen står i ugnen och ni njuter av förrätten så blir matlagningspauserna minimala när festkläderna åkt på.

Blomkål, spätta och rabarber

Denna lätta sensommarmeny blandar krämigheten från förrättssoppan med den panerade spättans krispighet till huvudrätt och avslutar med en fantastisk rabarberpaj med den hemmagjorda vaniljsåsen som blir precis sådär som man vill ha det.

Kantareller, kronhjort och mandel

När hösten börjar synas i trädtopparna och kantarellerna börjar sticka upp i skogen, då är det extra mysigt att stå i köket och börja göra lite långkok. Portersteken som är stjärnan i denna menyn kantas av skogen guld på ena flanken och mandelkakan med sin lätt syrliga lingongrädde på den andra. Det kan inte bli bättre än såhär!

Laxpaté, Bouillabaisse och Gino

Vi rör oss med denna meny i trakterna runt medelhavet med typiska smaker och färger för området. Närheten till medelhavet blir en tydlig röd tråd genom hela menyn, där man kan ana de ljumma sensommarvindarna från Provence. Vi börjar med en klassisk laxpaté som fått en lätt asiatisk twist med lite inlagd ingefära. Därefter blir det en underbart färgstark och mustig bouillabaisse som verkligen för tankarna till medelhavet. Som pricken över i:et toppas den med en generös klick saffransaioli. Avslutningsvis rör vi oss genom fruktodlingarna i Toscana och lagar en läcker gino med krispiga kokosbottnar som täcks av rikligt med ljuvlig vit choklad.

En grön festmåltid

Denna helvegetariska meny lämnar inget mer att önska. Förrätten bjuder på en krämig ostsås som kompletteras med en frasig friterad blomkål. Huvudrätten kombinerar friska rödbetor med en kraftig Chevrésås och allt avslutas med en himelsk glass med smak av grönt te, toppad med krispiga kokoskakor.

Hola España

Här har vi en meny som har fått sin inspiration från Spanien som börjar med en enkel soppa som lyckas vara både läskande och riktigt smakrik med en liten hetta samtidigt. Både hettan och det faktum att den serveras kall går den perfekt i sommarvärmen. Därefter serverar vi en Paella som med sitt krämiga ris och härliga skaldjur gärna serveras direkt i sin stora panna direkt på bordet, perfekt när hela familjen är på plats. För att avsluta tar vi fram den citrusdoftande Crema Catalana som avnjuts bäst tillsammans med en sommarsolnedgång.

Medelhavet möter Sverige

Ibland önskar man att det kunde vara sommar varje dag, och den här menyn drar blickarna, om inte till sommaren, så definitivt till Medelhavet, och till semesterkänslor. Dock lämnar vi inte de svenska mattraditionerna bakom oss utan kombinerar det bästa av två världar. Förrätten är en smidig och klassisk plocktallrik – tapas – där en tapenade och goda charkuterier får ha huvudrollen. Huvudrätten är en härlig, grillad flankstek, som serveras på en lätt sallad tillsammans med potatis, en yoghurtsås och en rödlökschutney som både du och dina gäster kommer älska. Medelhavets lime och den svenska skogens björnbär möts i en fantastisk kombination i efterrätten - en limetartelett med vit chokladmousse och som sagt, björnbär. Efter grillat är det gott med något fräscht, och då passar det perfekt med syrligheten från bär och citrus, som vilka tillsammans med den vita chokladen möts perfekt.

Annons


Mer inspiration

Lord Wellingtons söndagsmiddagJulmenyVårmenyBlomkål, spätta och rabarberEn grön festmåltidLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Lord Wellingtons söndagsmiddagKantareller, kronhjort och mandelKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017