Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Medelhavet möter Sverige

Tapas

Tapas med charketurier och tapenad på toast.

Den spanska plockmaten tapas är ett härligt och smidigt sätt att skapa en Medelhavsinspirerad förrätt som både känns och smakar semester. Klassiker inom tapasvärlden är olika typer av charkuterier, oliver, miniversioner av spansk potatisomelett och olika typer av oljeinlagda grönsaker. Här presenterar vi en ganska klassisk och avskalad version av tapas, vilket passar perfekt som förrätt. Vill man göra en huvudrätt av tapasen utökar man med diverse andra smårätter – kanske till och med svensk touch i form av ostar, lax och köttbullar? Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Ingredienser

För 4 portioner

Lufttorkade charketurier 200 g
Oliver 1 burk
Bröd 8 skivor

Tapenad

Svarta oliver 85 g
Kapris 1 msk
Sardellfileer 1 st
Soltorkade tomater 3 st
Vitlökskylfta 1 st
Lime 0.5 st
Olivolja 1 dl
Basilika 10 blad
Balsamicovinäger
Honung
Salt

Tillagning

Tapenad
Hacka oliverna medelgrovt och finhacka övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå i kyl i några timmar. Låt tapenaden bli rumstempererad innan servering.

Montering
Rulla ihop charketurierna och plasera på tallriken, grilla brödskivrona snabbt u ugnen på 225 grader, så att de precis får en lite krispig yta. Antingen kan man lägga tapenaden på brödet som vi gjort på bilden eller servera i en liten skål brevid eller direkt på tallriken för att få med ordentligt av olivoljan för att doppa brödet i.

Lägg till några extra hela oliver och drissla eventuellt lite balsamicovinäger och olivolja över tallriken.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Nyårsmeny 2017Blomkål, spätta och rabarberLaxpaté, Bouillabaisse och GinoJulmenyLord Wellingtons söndagsmiddagLaxpaté, Bouillabaisse och GinoEn grön festmåltidBlomkål, spätta och rabarberJulmenyEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelEn grön festmåltid