Räkor, röding och italiensk maräng
Menyn som du hittar här under är fantastiskt enkel att göra och när väl gästerna är där, kan du som kock sitta ner och njuta av sällskapet utan att behöva spendera för mycket tid i köket. Marängen till fruktsalladen är det som tar längst tid, men den går också att förbereda innan och bara lägga upp när det är dags. Om avokadomoussen är färdig och potatisen är kokad är det i princip bara att montera räkcocktailen och steka rödingen och lägga upp när det är dags.Förrätt:
Räkcocktail med avokadomousse
Detta är en klassiker i all sin enkelhet, räkor och avokado är en kombination som passar perfekt, med en liten chilihetta och en fräsch syrlighet från den pressade citronen passar detta lika bra som en förrätt som ett litet tilltugg i kvällssolen.
Ingredienser
För 4 portionerFärska räkor (oskalade) 8 hgAvokado 2 st
Chili (Mild röd) 1 st
Grädde 1 dl
Socker 0.5 tsk
Vitlöksklyfta 1 st
Citron 1 st
Honung 1 tsk
Salt
Peppar
Tillagning
Mixa 1 avocado i matberedare till en slät smet, är avokadon lite hård kan man ha i 1 msk ovispadgrädde. Blanda ner pressad vitlök, salt och honung, kör ett par varv till i mixern.
Vispa grädden hårt tillsammans med sockret. Vänd ner denna i avokadosmeten. Hacka nästan hela
chillin, spara några fina ringar till garnering. Vänd ner cillin i avokadosmeten.
Tärna 1 avokado och blanda upp med de skalade räkorna till en sallad.
Servera med en citronklyfta att pressa över.
Annons
Huvudrätt:
Smörstekt röding med potatispuré
Röding är helt klart en favorit bland laxfiskarna och framträder bäst under enkla former, som här, stekt i smör. Servera med en krämig potatispuré och lite skirat smör så har du en gourmetmåltid på några ögonblick.
Ingredienser
För 4 portionerRödingfilé 600 gPotatis 800 g
Äggulor 4 st
Smör 50 g
Grädde 4 msk
Riven ost, vällagrad 1 dl
Färsk basilika
Salt
Peppar
Tillagning
Skala och koka potatisen och mosa ner den med hälften av smöret, grädden, äggulorna och den rivnaosten och vispa med elvisp till en puré. Grovhacka några basilikablad och vänd ner.
Se till att rödingen är urbenad skär sedan upp den i lagom bitar, salta och peppra. Stek fisken med
skinnsidan neråt på hög värme med lite olja i pannan. När skinnet blivit lite knaprigt, sänk värmen
och lägg i en klick smör och stek färdigt på andra sidan, ös smöret över fisken under tiden.
Servera purén och rödingen med lite skirat smör.
Annons
Dessert:
Fruktsallad med italiensk maräng och mojitosås
Mojiton är minst sagt en välkänd drink som här tolkas som ett härligt tillbehör till en klassisk fruktsallad, och som pricken över i, italiensk maräng.
Ingredienser
För 4 portionerKiwi 2 stHallon 200 g
Mango 200 g
Äggvita 60 g
Socker 130 g
Vatten 40 cl
Mojitosås
Lime 2 stFärsk mynta 1 kruka
Råsocker 4 msk
Vatten 1 dl
Ljus rom 1 tsk
Maräng
Äggvita 60 gSocker 130 g
Vatten 40 cl
Tillagning
MarängVispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med 1 tsk av sockret. Koka en sockerlag på resten av
sockret och vattnet tills allt sockret smäll, låt koka ytterligare några minuter efter det.
Häll ner sockerlagen med en tunn stråle i äggvitorna under vispning, fortsätt vispa tills den svalnat.
För att svalna snabbare kan man sätta bunken i ett vattenbad medan man vispar.
Mojitosås
Blanda saft och skal från limen, myntan, råsocker och vatten i en gryta och låt koka upp och koka i ca
2 minuter. Sila såsen och låt den koka tills den reducerat till en seg konsistens.
Hacka kiwi och mango och blanda, lägg till hallonen i efterhand så de inte färgar av sig på den andra
frukten. Spritsa ut marängen och bränn av med en brännare för att få en fin färg. Blanda mojitosåsen
med romen, värm eventuellt upp den lite om det behövs, och ringla över fruktsalladen.
Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Chili
Chili ger en känsla av hetta när den äts. I själva verket påverkar chillin värmereceptorerna i kroppen och får dessa att skicka en falsk signal till hjärnan att “nu är det varmt”. Efter att man hackat en stark chili får man vara försiktigt med att peta sig i ögonen eller andra känsliga områden på sin kropp (eller någon annans) då den aktiva substansen i chili kan stanna kvar på huden länge.
Reducera
Att reducera något, exempelvis en sås innebär att den kokas försiktigt så att vatten kokar bort och smakerna förstärks och koncentreras och konsistensen blir tjockare. Det kan även vara ett avkok på exempelvis kräftskal eller grönsaker som reduceras ner till en underbar buljong.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons