Räkor, röding och italiensk maräng

Menyn som du hittar här under är fantastiskt enkel att göra och när väl gästerna är där, kan du som kock sitta ner och njuta av sällskapet utan att behöva spendera för mycket tid i köket. Marängen till fruktsalladen är det som tar längst tid, men den går också att förbereda innan och bara lägga upp när det är dags. Om avokadomoussen är färdig och potatisen är kokad är det i princip bara att montera räkcocktailen och steka rödingen och lägga upp när det är dags.

Förrätt:

Räkcocktail med avokadomousse

Räkcocktail med avokadomousse, chili och en citronklyfta.

Detta är en klassiker i all sin enkelhet, räkor och avokado är en kombination som passar perfekt, med en liten chilihetta och en fräsch syrlighet från den pressade citronen passar detta lika bra som en förrätt som ett litet tilltugg i kvällssolen.

Ingredienser

För 4 portioner

Färska räkor (oskalade) 8 hg

Avokado 2 st
Chili (Mild röd) 1 st
Grädde 1 dl
Socker 0.5 tsk
Vitlöksklyfta 1 st
Citron 1 st
Honung 1 tsk
Salt
Peppar

Tillagning

Mixa 1 avocado i matberedare till en slät smet, är avokadon lite hård kan man ha i 1 msk ovispad
grädde. Blanda ner pressad vitlök, salt och honung, kör ett par varv till i mixern.

Vispa grädden hårt tillsammans med sockret. Vänd ner denna i avokadosmeten. Hacka nästan hela
chillin, spara några fina ringar till garnering. Vänd ner cillin i avokadosmeten.

Tärna 1 avokado och blanda upp med de skalade räkorna till en sallad.

Servera med en citronklyfta att pressa över.


Annons

Huvudrätt:

Smörstekt röding med potatispuré

Smörstekt röding med potatispuré och skirat smör.

Röding är helt klart en favorit bland laxfiskarna och framträder bäst under enkla former, som här, stekt i smör. Servera med en krämig potatispuré och lite skirat smör så har du en gourmetmåltid på några ögonblick.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödingfilé 600 g

Potatis 800 g
Äggulor 4 st
Smör 50 g
Grädde 4 msk
Riven ost, vällagrad 1 dl
Färsk basilika
Salt
Peppar

Tillagning

Skala och koka potatisen och mosa ner den med hälften av smöret, grädden, äggulorna och den rivna
osten och vispa med elvisp till en puré. Grovhacka några basilikablad och vänd ner.

Se till att rödingen är urbenad skär sedan upp den i lagom bitar, salta och peppra. Stek fisken med
skinnsidan neråt på hög värme med lite olja i pannan. När skinnet blivit lite knaprigt, sänk värmen
och lägg i en klick smör och stek färdigt på andra sidan, ös smöret över fisken under tiden.

Servera purén och rödingen med lite skirat smör.


Annons

Dessert:

Fruktsallad med italiensk maräng och mojitosås

Fruktsallad med italiensk maräng och mojitosås.

Mojiton är minst sagt en välkänd drink som här tolkas som ett härligt tillbehör till en klassisk fruktsallad, och som pricken över i, italiensk maräng.

Ingredienser

För 4 portioner

Kiwi 2 st
Hallon 200 g
Mango 200 g
Äggvita 60 g
Socker 130 g
Vatten 40 cl

Mojitosås

Lime 2 st
Färsk mynta 1 kruka
Råsocker 4 msk
Vatten 1 dl
Ljus rom 1 tsk

Maräng

Äggvita 60 g
Socker 130 g
Vatten 40 cl

Tillagning

Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med 1 tsk av sockret. Koka en sockerlag på resten av
sockret och vattnet tills allt sockret smäll, låt koka ytterligare några minuter efter det.

Häll ner sockerlagen med en tunn stråle i äggvitorna under vispning, fortsätt vispa tills den svalnat.
För att svalna snabbare kan man sätta bunken i ett vattenbad medan man vispar.

Mojitosås
Blanda saft och skal från limen, myntan, råsocker och vatten i en gryta och låt koka upp och koka i ca
2 minuter. Sila såsen och låt den koka tills den reducerat till en seg konsistens.

Hacka kiwi och mango och blanda, lägg till hallonen i efterhand så de inte färgar av sig på den andra
frukten. Spritsa ut marängen och bränn av med en brännare för att få en fin färg. Blanda mojitosåsen
med romen, värm eventuellt upp den lite om det behövs, och ringla över fruktsalladen.


Annons

Reducera
Att reducera något, exempelvis en sås innebär att den kokas försiktigt så att vatten kokar bort och smakerna förstärks och koncentreras och konsistensen blir tjockare. Det kan även vara ett avkok på exempelvis kräftskal eller grönsaker som reduceras ner till en underbar buljong.
Annons
Chili
Chili ger en känsla av hetta när den äts. I själva verket påverkar chillin värmereceptorerna i kroppen och får dessa att skicka en falsk signal till hjärnan att “nu är det varmt”. Efter att man hackat en stark chili får man vara försiktigt med att peta sig i ögonen eller andra känsliga områden på sin kropp (eller någon annans) då den aktiva substansen i chili kan stanna kvar på huden länge.
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Laxpaté, Bouillabaisse och GinoNyårsmeny 2017Lord Wellingtons söndagsmiddagAlla hjärtans dag 2018Blomkål, spätta och rabarberRäkor, röding och italiensk marängPilgrimsmusslor, struts och vit chokladPilgrimsmusslor, struts och vit chokladJulmenyMedelhavet möter SverigeMedelhavet möter SverigeBlomkål, spätta och rabarber