Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Räkor, röding och italiensk maräng

Smörstekt röding med potatispuré

Smörstekt röding med potatispuré och skirat smör.

Röding är helt klart en favorit bland laxfiskarna och framträder bäst under enkla former, som här, stekt i smör. Servera med en krämig potatispuré och lite skirat smör så har du en gourmetmåltid på några ögonblick.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödingfilé 600 g

Potatis 800 g
Äggulor 4 st
Smör 50 g
Grädde 4 msk
Riven ost, vällagrad 1 dl
Färsk basilika
Salt
Peppar

Tillagning

Skala och koka potatisen och mosa ner den med hälften av smöret, grädden, äggulorna och den rivna
osten och vispa med elvisp till en puré. Grovhacka några basilikablad och vänd ner.

Se till att rödingen är urbenad skär sedan upp den i lagom bitar, salta och peppra. Stek fisken med
skinnsidan neråt på hög värme med lite olja i pannan. När skinnet blivit lite knaprigt, sänk värmen
och lägg i en klick smör och stek färdigt på andra sidan, ös smöret över fisken under tiden.

Servera purén och rödingen med lite skirat smör.

Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

Alla hjärtans dag 2018VårmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladHola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagVårmenyJulmenyRäkor, röding och italiensk marängVårmenyMedelhavet möter SverigeJulmenyRäkor, röding och italiensk maräng