Alla hjärtans dag 2018

Denna meny är lätt och fräsch men med många smaker, dessutom är det mycket som går att förbereda innan för att maximera umgängestiden med din eller dina gäster. Förrätten bjuder på lite hetta och syra tillsammans med ljuvliga räkor. I huvudrätten matchar vi den picklade rödlökens syra med melonens sötma. Till slut så avslutas allt med den klassiska pavlovan, här med en ljuvlig limekräm och färska jordgubbar.

Förrätt:

Räkceviche

Räkceviche

Cevichen är Perus nationalrätt och består då av färsk vit fisk som marineras i limen, men här har vi valt räkor som passar alldeles utmärkt. Dessutom, på bilden har vi bytt ut koriandern med bladpersilja som fungerar precis lika bra om du inte är så förtjust i koriander. Anpassa gärna också mängden chili och vitlök så att det passar din och dina gäster preferenser gällande hetta, receptet här ger en ganska het rätt.

Ingredienser

För 4 portioner

Ceviche

Räkor (oskalade) 800 g
Mango 1 st
Avokado 2 st
Salladslökar 2 st
Lime 2 st
Citron 1 st
Röd chili 1 st
Vitlöksklyftor 6 st
Knippe koriander 1 st

Chipotlemajonnäs

Äggula 1 st
Olja 2 dl
Senap 1 tsk
Vitvinsvinäger 1 tsk
Salt
Chipotlekrydda

Brödskivor 4 st

Tillagning

Ceviche
Börja med att pressa citronen och limen, hacka chili och vitlök och blanda ner i citrusjuicen. Tärna mango och avokado och blanda ner de skalade räkorna, spara gärna några till garnering, tillsammans med hackad koriander och häll över citrusmarinaden. Vänd runt så att allt blir täckt av marinad och väl blandat, men se upp för att inte mosa rund avokadon för mycket om det är ordentligt mogen. Ställ i kylen tills det är dags att lägga upp.

Chipotlemajonnäs
Se till att både oljan är rumstempererad, vispa äggulan och tillsätt senap och vinäger, när allt är blandat fortsätt att vispa kraftigt och tillsätt oljan långsamt, droppande i början men kan öka takten efter hand. Salta och krydda sedan med chipotlekryddan tills du tycker att det är lagom starkt. Vill du ta en genväg? Köp färdig majonnäs så är det bara att röra ner Chipotlen.

Uppläggning
Rosta brödskivorna och skär sedan till dem till en tilltalande form, lägg upp cevichen i en skål eller glas, glöm inte om du sparade några räkor till dekoration. Stoppa sedan ner brödskivorna, lägg på en klick av majonnäsen och kanske en korianderkvist.


Annons

Huvudrätt:

Matvetesallad med melon och entrecote

Matvetesallad med melon och entrecote

Huvudrätten är en riktigt fräsch sallad, välbalanserad mellan den picklade rödlökens syra och den söta melonen och några bitar av en saftig entrecote på toppen. Tänk på att lägga in rödlöken några dagar innan så att smakerna hinner sätta sig. Passa gärna på att göra lite extra lag och lägg in lite blomkål och morötter eller något annat du kan komma på. Lagen i receptet är en standard 1-2-3-lag och passar att lägga in det mesta i.

Ingredienser

För 4 portioner

Entrecote 800 g
Matvete 3 dl
Coctailtomater 20 st
Salladslökar 2 st
Påse blandad sallad 1 st
Melon 1 st

Picklad rödlök

Rödlök 1 st
Ättikssprit (12%) 1 dl
Socker 2 dl
Vatten 3 dl

Tillagning

Picklad rödlök
Skiva rödlöken fint, ca 3 mm. Blanda ättika, socker och vatten och låt koka upp. Häll den varma lagen över löken i en glasburk och låt svalna. När det är svalt sött på locket och ställ i kylen. Den behöver stå minst ett dygn, gärna några dagar, så det är definitivt något man skall förbereda i god tid.

Sallad
Plocka ut köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat, salta och peppra och lägg det åt sidan tills det är dags att steka det. Koka matvetet enligt förpackningen och ställ åt sidan, det skall vara varmt när det serveras, men inte hett. Tärna melonen, dela tomaterna, hacka löken och blanda med salladen. Stek köttet i smör tills en innertemperatur på 60 grader, ös gärna över smöret från pannan då och då. Är det en tjock bit kan man med fördel göra klart den i ugnen på 175 grader när man stekt på alla sidorna så de fått en bra stekyta.

Uppläggning
Blanda ner det varma matvetet i salladen och lägg upp på varma tallrikar, skär upp köttet som nu har fått vila ca 10 minuter och lägg på salladen. Toppa med den picklade rödlöken.


Annons

Dessert:

Jordgubbspavlova

Jordgubbspavlova

Pavlovan är uppkallad efter den ryska ballerinan Anna Pavlova och är en perfekt efterrätt eftersom alla dela kan göras på förhand och snabbt och enkelt läggas upp utan att låta sin eller sina gäster vänta. Att det sedan är den perfekta kombinationen av frasig, krämigt och fruktigt gör det hela bara underbart.

Ingredienser

För 4 portioner

Marängbotten

Äggvitor 3 st
Socker 2 dl
Maizena 1 msk

Limekräm

grädde 3 dl
Mascarpone 1.5 dl
Socker 0.75 dl
Lime (Zesten) 1.5 st

Jordgubbar 500 g
Socker 3 tsk

Tillagning

Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner sockret och maizenan och fortsätt vispa några minuter tills smeten blivit glansig. Spritsa ut smeten i cirklar på bakplåtspapper, rita gärna med en blyertspenna efter ett glas eller mindre skål som guide, ca 10 cm i diameter. Grädda i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, sänk temperaturen till 100 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter. Ställ ut på galler och låt svalna.

Limekräm
Vispa grädden, vänd ner mascarponen och sockret och vispa tills allt blandat sig väl. Riv ner zesten och vänd ner jämt i hela krämen. Ställ i kylen, men ta fram den när förrätten serveras så den inte är iskall vid servering.

Jordgubbarna
Tärna jordgubbarna i lagom stora bitar och blanda med sockret, låt stå i rumstemperatur tills det är dags att lägga upp. Sockret kommer att söta jordgubbarna en aning, men också dra ur lite vätska så de marineras i sig själva.

Uppläggning
Spritsa eller kleta ut ett tjockt lager av krämen på marängbottnarna, lägg på jordgubbarna och häll gärna över en tesked eller så av jordgubbssaften som samlats och servera.


Annons

Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.


Mer inspiration

Blomkål, spätta och rabarberHola EspañaBlomkål, spätta och rabarberJulmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017JulmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoVårmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoHola EspañaNyårsmeny 2017