Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Alla hjärtans dag 2018

Räkceviche

Räkceviche

Cevichen är Perus nationalrätt och består då av färsk vit fisk som marineras i limen, men här har vi valt räkor som passar alldeles utmärkt. Dessutom, på bilden har vi bytt ut koriandern med bladpersilja som fungerar precis lika bra om du inte är så förtjust i koriander. Anpassa gärna också mängden chili och vitlök så att det passar din och dina gäster preferenser gällande hetta, receptet här ger en ganska het rätt.

Ingredienser

För 4 portioner

Ceviche

Räkor (oskalade) 800 g
Mango 1 st
Avokado 2 st
Salladslökar 2 st
Lime 2 st
Citron 1 st
Röd chili 1 st
Vitlöksklyftor 6 st
Knippe koriander 1 st

Chipotlemajonnäs

Äggula 1 st
Olja 2 dl
Senap 1 tsk
Vitvinsvinäger 1 tsk
Salt
Chipotlekrydda

Brödskivor 4 st

Tillagning

Ceviche
Börja med att pressa citronen och limen, hacka chili och vitlök och blanda ner i citrusjuicen. Tärna mango och avokado och blanda ner de skalade räkorna, spara gärna några till garnering, tillsammans med hackad koriander och häll över citrusmarinaden. Vänd runt så att allt blir täckt av marinad och väl blandat, men se upp för att inte mosa rund avokadon för mycket om det är ordentligt mogen. Ställ i kylen tills det är dags att lägga upp.

Chipotlemajonnäs
Se till att både oljan är rumstempererad, vispa äggulan och tillsätt senap och vinäger, när allt är blandat fortsätt att vispa kraftigt och tillsätt oljan långsamt, droppande i början men kan öka takten efter hand. Salta och krydda sedan med chipotlekryddan tills du tycker att det är lagom starkt. Vill du ta en genväg? Köp färdig majonnäs så är det bara att röra ner Chipotlen.

Uppläggning
Rosta brödskivorna och skär sedan till dem till en tilltalande form, lägg upp cevichen i en skål eller glas, glöm inte om du sparade några räkor till dekoration. Stoppa sedan ner brödskivorna, lägg på en klick av majonnäsen och kanske en korianderkvist.

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Nyårsmeny 2017JulmenyKantareller, kronhjort och mandelLord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigeLord Wellingtons söndagsmiddagEn grön festmåltidAlla hjärtans dag 2018Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladKantareller, kronhjort och mandelJulmenyBlomkål, spätta och rabarber