Vårmeny

När våren börjar komma krypande gör också de fräscha grönsakerna åter entré i köket och i denna menyn börjar vi med att smörsteka några sparrisar med lufttorkad skinka, går vidare till en fylld kycklingfilé med en krispig sallad och slutar med en fryst limecheesecake.

Förrätt:

Smörstekt sparris med lufttorkad skinka

Smörstekt sparris lindade i lufttorkad skinka med dilloja.

Ingredienser

För 4 portioner

Grön sparris 12 st
Lufttorkad skinka 4 skivor
Smör
Olivolja
Dill
Salt
Peppar

Tillagning

Fräs sparrisen i rikligt med smör. Antingen kan du linda in sparrisen i skinkan och steka med den, exempelvis om den lindas i bacon. Om den lindas i någon riktigt trevlig skinka av hög kvalitet kan det med fördel göras efter att sparrisen steks. Blanda lite olja med dill och drissla över.

Annons

Huvudrätt:

Fylld kycklingfilé med potatissallad

Kycklingfilé fylld med soltorkade tomater och fetaost tillsammans med potatissallad och yoghurtsås.

Ingredienser

För 4 portioner

Kycklingfiléer 4 st
Potatis 600 g
Blandad sallad 1 påse

Soltorkade tomater 1 burk
Fetaost 150 g
Turkisk yoghurt 2 dl
Basilika 0.5 kruka

Tillagning

Hacka hälften av de soltorkade tomaterna och hälften av fetaosten och blanda ner i yoghurten tillsammans med hälften av basilikan. Ställ svalt tills dags att servera.

Skär upp filéerna på mitten som en fjäril och fyll med hackade soltorkade tomater, fetaost och basilika. Knyt ihop filéerna så de inte faller isär. Stek på medelvärme tills de är klara.

Servera med den kokta potatisen blandat med salladen och såsen.


Annons

Dessert:

Limecheesecake

Limecheesecake

Den perfekta cheesecaken som balanserar sötman med den fräscha limesmaken. Garnera gärna med choklad som i vårt exempel.

Ingredienser

För 4 portioner

Muscovadosocker 2 msk
Ägg 2 st
Socker 1.5 dl
Färskost 200 g
Vaniljsocker 2 tsk
Grädde 2 dl
Lime 2 st

Tillagning

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa sedan äggulor med socker, vaniljsocker och limeskal. Rör ner rumstempererad färskost samt limesaft. Vispa varsamt till en slät smet, vispa ej mer än nödvändigt. Vispa sedan grädden medelhårt och rör ner den med äggulorna.

Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i smeten, gör det i ett par olika omgångar så går det enklare. Vispa ej smeten! Krossa digestivekexen och blanda med muscovadosockret. Häll smulorna i botten på en springform. Ställ i frys i ca 5 timmar. Cheesecaken bör tas fram ur frysen ca 15 min innan servering. Garnera efter behag.


Annons

Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.


Mer inspiration

Lord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigeHola EspañaKantareller, kronhjort och mandelKantareller, kronhjort och mandelLaxpaté, Bouillabaisse och GinoPilgrimsmusslor, struts och vit chokladJulmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberLord Wellingtons söndagsmiddagKantareller, kronhjort och mandel