Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Vårmeny

Smörstekt sparris med lufttorkad skinka

Smörstekt sparris lindade i lufttorkad skinka med dilloja.

Ingredienser

För 4 portioner

Grön sparris 12 st
Lufttorkad skinka 4 skivor
Smör
Olivolja
Dill
Salt
Peppar

Tillagning

Fräs sparrisen i rikligt med smör. Antingen kan du linda in sparrisen i skinkan och steka med den, exempelvis om den lindas i bacon. Om den lindas i någon riktigt trevlig skinka av hög kvalitet kan det med fördel göras efter att sparrisen steks. Blanda lite olja med dill och drissla över.

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Alla hjärtans dag 2018Nyårsmeny 2017Räkor, röding och italiensk marängHola EspañaKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberJulmenyLord Wellingtons söndagsmiddagEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit choklad