Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Vårmeny

Smörstekt sparris med lufttorkad skinka

Smörstekt sparris lindade i lufttorkad skinka med dilloja.

Ingredienser

För 4 portioner

Grön sparris 12 st
Lufttorkad skinka 4 skivor
Smör
Olivolja
Dill
Salt
Peppar

Tillagning

Fräs sparrisen i rikligt med smör. Antingen kan du linda in sparrisen i skinkan och steka med den, exempelvis om den lindas i bacon. Om den lindas i någon riktigt trevlig skinka av hög kvalitet kan det med fördel göras efter att sparrisen steks. Blanda lite olja med dill och drissla över.

Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberJulmenyKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit chokladAlla hjärtans dag 2018Blomkål, spätta och rabarberVårmenyAlla hjärtans dag 2018VårmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoJulmeny