Lord Wellingtons söndagsmiddag

En rustik och lyxig meny som lämpar sig bra såväl som till högtider eller kyliga höstkvällar. Förrätten balanserar getostens syrlighet med honungens sötma och gör smaklökarna redo för huvudrätten, den klassiska smördegsbakade oxfilén. Efterrätten bjuder på en brownie med en massiv chokladsmak.

Förrätt:

Chevretoast med rostade pinjenötter och citronhonung

Chevretoast med rostade pinjenötter och citronhonung.

Ingredienser

För 4 portioner

Chevre 1 bit
Ljusa brödskivor 4 st
Pinjenötter 2 msk
Smör 3 msk
Citronhonung

Tillagning

Snittsa till brödet, ex stansa ut cirklar som passar till chevren och fräs i smör tills gyllenbruna på båda sidorna. Lägg upp på papper för att låta överflödigt fett rinna av lite.

Skär upp chevren i 7-8 mm tjocka skivor och lägg på brödet. Ställ in i ugnen på 275 grader och gratinera tills den fått lite färg. Rosta under tiden nötterna i en stekpanna med lite salt. Tillsätt lite vatten så att saltet löses upp och som sedan lämnar en salt yta på nötterna när det avdunstat, rör runt hela tiden så att nötterna inte bränns och när dom börjat får lite färg. Häll då omedelbart över dom på en tallrik och låt dem svalna.

Lägg upp toasten på tallrik, sprid över pinjenötterna och ringla över honungen.


Annons

Huvudrätt:

Biff wellington

Biff wellington med rostade potatisar och rödvinsås.

Vid intagandet av denna klassiska engelska rätt bör klädseln gärna vara tweedkavaj för att stämning skall bli den rätta.

Ingredienser

För 4 portioner

Duxelmassa

Bacon 140 gram
Svamp 200 gram
Scharlottenlökar 4 st
Tomatpuré 2 msk
Rökig whiskey 2 msk
Smör 1 msk

Rödvinssås

Scharlottenlökar 2 st
Smör 50 gram
Rött vin 6 dl
Balsamicovinäger 4 msk
Färsk timjan 2 msk
Köttfond 2 msk
Svartvinbärsgelé 2 msk

Oxfilé 400 gram
Ägg 1 st
Smördeg

Mandelpotatisar 12 st
Gulbetor 2 st
Körsbärstomater 8 st

Salt
Peppar

Tillagning

Duxelmassa
Mixa ingredienserna i en matberedare, de skall bli finhackade men inte för finhackade. Stek i smör tills vattnet i svampen ångat bort, ca 10 minuter.

Rödvinssås
Grovhacka löken och timjan, fräs lök med smör i en gryta, häll i resten och reducera ner till ca hälften. Sila sedan såsen och koka upp på nytt tills dess att en lagom konsistens uppnås.

Stek oxfilen snabbt i en het panna med olja för att få lite yta och låt vila i folie ca 5-10 minuter. Lägg ut smördegen och placera oxfilen ovanpå, lägg över duxelmassan. Pensla degen med ett uppvispat ägg och rulla in filén så det blir helt tätt, nyp ihop kanterna. Det fungerar lika bra med en hel filé eller skivor som packas en och en i smördegen. Grädda i ugnen på 200 grader tills degen blivit gyllenbrun och köttet har en innertemperatur på 55 grader.

Låt vila i ca 10-15 minuter innan den skärs upp.

Dela potatisen på hälften och betorna i lika stora bitar, rosta i ugn tillsammans med tomaterna och med lite salt i 225 grader, ca 20-30 minuter eller tills potatisen är mjuk.


Annons

Dessert:

Brownie

Brownie med vaniljgrädde och färska hallon.

Syndigt god och med en kraftig chokladsmak som avrundar middagen på ett förnämligt sätt.

Ingredienser

För 4 portioner

Smör 100 gram
Mörk choklad (70%) 100 gram
Socker 3 dl
Mjöl 1.5 dl
Bakpulver 0.5 tsk
Turkisk yoghurt 2 msk
Ägg 2 st
Salt 1 krm

Vaniljsocker 2 tsk
Kakao 1 msk
Färska hallon 8 st
Grädde 2 dl
Riven choklad till garnering

Tillagning

Smält smöret och chokladen tillsammans. Rör ner sockret i smeten, blanda mjöl och bakpulver och rör ner, rör sedan ner yoghurten och sist äggen och saltet. Pytsa upp smeten i stora muffinsformar, fyll ca drygt till hälften. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter, så de får lite färg på ytan.

Vispa grädden löst med vaniljsocker. Pudra kakan med cacao, servera med grädde och färska hallon.


Annons

Reducera
Att reducera något, exempelvis en sås innebär att den kokas försiktigt så att vatten kokar bort och smakerna förstärks och koncentreras och konsistensen blir tjockare. Det kan även vara ett avkok på exempelvis kräftskal eller grönsaker som reduceras ner till en underbar buljong.
Annons
Choklad
Choklad tillverkas från kakaobönor som först fermenteras under en vecka för att sedan torkas och rostas. Denna process ger upphov till den rika komplexitet av smaker som vi förknippar med choklad.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

JulmenyMedelhavet möter SverigeRäkor, röding och italiensk marängHola EspañaJulmenyNyårsmeny 2017Lord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigePilgrimsmusslor, struts och vit chokladLord Wellingtons söndagsmiddagKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit choklad