Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Lord Wellingtons söndagsmiddag

Biff wellington

Biff wellington med rostade potatisar och rödvinsås.

Vid intagandet av denna klassiska engelska rätt bör klädseln gärna vara tweedkavaj för att stämning skall bli den rätta.

Ingredienser

För 4 portioner

Duxelmassa

Bacon 140 gram
Svamp 200 gram
Scharlottenlökar 4 st
Tomatpuré 2 msk
Rökig whiskey 2 msk
Smör 1 msk

Rödvinssås

Scharlottenlökar 2 st
Smör 50 gram
Rött vin 6 dl
Balsamicovinäger 4 msk
Färsk timjan 2 msk
Köttfond 2 msk
Svartvinbärsgelé 2 msk

Oxfilé 400 gram
Ägg 1 st
Smördeg

Mandelpotatisar 12 st
Gulbetor 2 st
Körsbärstomater 8 st

Salt
Peppar

Tillagning

Duxelmassa
Mixa ingredienserna i en matberedare, de skall bli finhackade men inte för finhackade. Stek i smör tills vattnet i svampen ångat bort, ca 10 minuter.

Rödvinssås
Grovhacka löken och timjan, fräs lök med smör i en gryta, häll i resten och reducera ner till ca hälften. Sila sedan såsen och koka upp på nytt tills dess att en lagom konsistens uppnås.

Stek oxfilen snabbt i en het panna med olja för att få lite yta och låt vila i folie ca 5-10 minuter. Lägg ut smördegen och placera oxfilen ovanpå, lägg över duxelmassan. Pensla degen med ett uppvispat ägg och rulla in filén så det blir helt tätt, nyp ihop kanterna. Det fungerar lika bra med en hel filé eller skivor som packas en och en i smördegen. Grädda i ugnen på 200 grader tills degen blivit gyllenbrun och köttet har en innertemperatur på 55 grader.

Låt vila i ca 10-15 minuter innan den skärs upp.

Dela potatisen på hälften och betorna i lika stora bitar, rosta i ugn tillsammans med tomaterna och med lite salt i 225 grader, ca 20-30 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Annons
Reducera
Att reducera något, exempelvis en sås innebär att den kokas försiktigt så att vatten kokar bort och smakerna förstärks och koncentreras och konsistensen blir tjockare. Det kan även vara ett avkok på exempelvis kräftskal eller grönsaker som reduceras ner till en underbar buljong.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Laxpaté, Bouillabaisse och GinoLord Wellingtons söndagsmiddagRäkor, röding och italiensk marängVårmenyRäkor, röding och italiensk marängBlomkål, spätta och rabarberPilgrimsmusslor, struts och vit chokladVårmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladLaxpaté, Bouillabaisse och GinoEn grön festmåltidNyårsmeny 2017