En grön festmåltid

Denna helvegetariska meny lämnar inget mer att önska. Förrätten bjuder på en krämig ostsås som kompletteras med en frasig friterad blomkål. Huvudrätten kombinerar friska rödbetor med en kraftig Chevrésås och allt avslutas med en himelsk glass med smak av grönt te, toppad med krispiga kokoskakor.

Förrätt:

Friterad blomkål med ostsås

Friterad blomkål med ostsås.

Härligt frasig och krispiga blomkålsbollar i en smakrik ostsås. Blomkål kan vid första anblick tyckas vara en lite tråkig grönsak med sin ljusa färg som drar lite åt det beigea hållet. Men den är lite av en oslipad diamant i grönsaksdisken och bjuder rätt tillagad på både en god smak och intressant textur. När den får lyftas upp av den krispiga frityrsmeten och den fantastiska ostsåsen så skapas magi på matbordet.

Ingredienser

För 4 portioner

Ostsås

Smör 1 msk
Mjöl 1 msk
Mjölk 2 dl
Vällagrad ost 100 g
Honung 1 tsk
Cayennpeppar 1 nypa
Salt
Svartpeppar

Frityrsmet

Mjöl 2 dl
Vatten 1.5 dl
Äggvita 1 st
Socker 1 tsk
Bakpulver 1 tsk
Salt

Frityrolja 2 l
Blomkål 500 g

Tillagning

Ostsås
Smält smöret i en kastrull och lyft sedan bort den från värmen. Rör ner mjölet så att det blir till en jämn smet. Blanda i mjölken, honung och smaka av med salt, peppar och cayenne. Koka upp och låt koka i ca 2 min under konstant omrörning. Riv osten och blanda ner den så att den smälter. Servera genast!

Frityrsmet
Blanda mjöl, bakpulver, socker, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en jämn smet. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd sedan försiktigt ner den i smeten för att få en luftig frityrsmet.

Fritering
Värm oljan till 175 grader, en termometer är oumbärlig för att hålla koll på temperaturen vid fritering. Skär blomkålen i fina små buketter. Doppa buketterna i frityrsmeten och fritera i omgångar i ca 3-4 minuter tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på ett hushållspapper i någon minut. Dom bör sedan avnjutas direkt för att de ska vara riktigt frasiga. Om man friterar i omgångar går det att hålla dem
varm i ugnen inställd på 100℃ i ca 10–15 min för att alla omgångar ska hinna bli klara. Håller man dem varma längre blir de lätt sega och tråkiga.


Annons

Huvudrätt:

Rödbetsbiffar med Chevrésås och ärtpuré

Rödbetsbiffar med chevrésås och grön ärtpuré, serverad med grillad äggplanta.

Rödbetor och Chevré är en riktig ”match made in heaven” där rödbetornas sötma gifter sig med sältan i Chevrén. Rödbetsbiffarna får en fin mörkt röd färg som skapar en trevlig kontrast mot den gröna fräscha ärtpurén. Tillsammans med den smakrika chevrésåsen blir det en treenighet som smakar fantastiskt gott.

Ingredienser

För 4 portioner

Ärtpuré

Gröna ärtor 3 dl
Grädde 1 dl
Salt

Rödbetsbiffar

Rödbetor 400 g
Gulbetor 400 g
Ägg. 2 st
Salt
Svartpeppar

Chevrésås

Grönsaksbuljong 1 dl
Grädde 1 dl
Chevré 100 g
2 tsk Honung
Maizena 2 tsk
Salt

Tillagning

Ärtpuré
Koka ärtorna i lättsaltat vatten i ca 3 min eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet och tillsätt grädden och mixa med en mixerstav till en jämn pure. Smaka av med salt.

Rödbetsbiffar
Förväll betorna i kokande vatten i ca 10-15 min. Häll av vattnet låt dem kallna något och riv dem sedan grovt. Blanda med äggen till en jämn smet. Forma till lagom stora biffar och stek i smör.

Chevrésås
Koka upp buljong, grädde och honung. Finhacka Chevrén och blanda i. Rör om nog tills dess att all osten smält. Kör med stavmixer till en jämn sås och blanda sedan i maizena och låt såsen koka upp så att den reder sig. Smaka av och tillsätt eventuellt salt om sältan i buljongen och Chevrén behöver stöttas upp.


Annons

Dessert:

Teglass med Kokoscrunch

Glass på grönt te med knapriga kokskakor.

En frisk men ändå gräddigt len glass som hämtar sina smaker från fjärranöstern. Den ger en magnifik avslutning av middagen och lämnar en fräsch men välbelåten känsla efter sig.

Ingredienser

För 4 portioner

Glass

Mjölk 1.5 dl
Grädde 1.5 dl
Grönt te 1 dl
2 Äggulor
1 Äggvita
Socker 0.5 dl
Råsockor 0.5 dl

Kokoscrunch

Kokos 2.5 dl
Socker 1.5 dl
Ägg 1 st
Mjöl 2 msk
Smör 75 g

Tillagning

Glass
Koka upp grädden med mjölken och häll i teet, låt sjuda ett par minuter. Koka inte för länge då den blir besk. Vispa äggulorna med socker och råsocker så det blir riktigt pösigt. Blanda ner
theblandningen. Värm allt försiktigt under konstant vispning tills smeten börjar tjockna. Det inträffar mellan 74-80 grader. När smeten tjocknat kyls den omedelbart i ett iskallt vattenbad. Vispa äggvitan tills hårt skum, vänd ner i den kalla smeten, det gör glassen luftigare. Kör sedan i glassmaskin tills färdig.

Kokoscrunch
Vispa ägg och socker och rumstempererat smör, smeten ska inte bli jättehårt vispad. Tillsätt mjöl och kokos och blanda väl. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper i lagom stora kakor och grädda i 175
grader i ca 15 min tills de är gyllenbruna. Låt dem kallna på ett galler.

Lägg upp ett par fina glasskulor på en tallrik och strö över ett par krossade kokoskakor. De kakor som blir över kommer smaka fantastiskt till förmiddagskaffet dagen efter.


Annons

Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.


Mer inspiration

Blomkål, spätta och rabarberJulmenyKantareller, kronhjort och mandelRäkor, röding och italiensk marängAlla hjärtans dag 2018JulmenyHola EspañaAlla hjärtans dag 2018Medelhavet möter SverigeKantareller, kronhjort och mandelEn grön festmåltidEn grön festmåltid