Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: En grön festmåltid

Teglass med Kokoscrunch

Glass på grönt te med knapriga kokskakor.

En frisk men ändå gräddigt len glass som hämtar sina smaker från fjärranöstern. Den ger en magnifik avslutning av middagen och lämnar en fräsch men välbelåten känsla efter sig.

Ingredienser

För 4 portioner

Glass

Mjölk 1.5 dl
Grädde 1.5 dl
Grönt te 1 dl
2 Äggulor
1 Äggvita
Socker 0.5 dl
Råsockor 0.5 dl

Kokoscrunch

Kokos 2.5 dl
Socker 1.5 dl
Ägg 1 st
Mjöl 2 msk
Smör 75 g

Tillagning

Glass
Koka upp grädden med mjölken och häll i teet, låt sjuda ett par minuter. Koka inte för länge då den blir besk. Vispa äggulorna med socker och råsocker så det blir riktigt pösigt. Blanda ner
theblandningen. Värm allt försiktigt under konstant vispning tills smeten börjar tjockna. Det inträffar mellan 74-80 grader. När smeten tjocknat kyls den omedelbart i ett iskallt vattenbad. Vispa äggvitan tills hårt skum, vänd ner i den kalla smeten, det gör glassen luftigare. Kör sedan i glassmaskin tills färdig.

Kokoscrunch
Vispa ägg och socker och rumstempererat smör, smeten ska inte bli jättehårt vispad. Tillsätt mjöl och kokos och blanda väl. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper i lagom stora kakor och grädda i 175
grader i ca 15 min tills de är gyllenbruna. Låt dem kallna på ett galler.

Lägg upp ett par fina glasskulor på en tallrik och strö över ett par krossade kokoskakor. De kakor som blir över kommer smaka fantastiskt till förmiddagskaffet dagen efter.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

Kantareller, kronhjort och mandelRäkor, röding och italiensk marängVårmenyLord Wellingtons söndagsmiddagEn grön festmåltidMedelhavet möter SverigeVårmenyBlomkål, spätta och rabarberRäkor, röding och italiensk marängMedelhavet möter SverigeLaxpaté, Bouillabaisse och GinoHola España