Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: En grön festmåltid

Teglass med Kokoscrunch

Glass på grönt te med knapriga kokskakor.

En frisk men ändå gräddigt len glass som hämtar sina smaker från fjärranöstern. Den ger en magnifik avslutning av middagen och lämnar en fräsch men välbelåten känsla efter sig.

Ingredienser

För 4 portioner

Glass

Mjölk 1.5 dl
Grädde 1.5 dl
Grönt te 1 dl
2 Äggulor
1 Äggvita
Socker 0.5 dl
Råsockor 0.5 dl

Kokoscrunch

Kokos 2.5 dl
Socker 1.5 dl
Ägg 1 st
Mjöl 2 msk
Smör 75 g

Tillagning

Glass
Koka upp grädden med mjölken och häll i teet, låt sjuda ett par minuter. Koka inte för länge då den blir besk. Vispa äggulorna med socker och råsocker så det blir riktigt pösigt. Blanda ner
theblandningen. Värm allt försiktigt under konstant vispning tills smeten börjar tjockna. Det inträffar mellan 74-80 grader. När smeten tjocknat kyls den omedelbart i ett iskallt vattenbad. Vispa äggvitan tills hårt skum, vänd ner i den kalla smeten, det gör glassen luftigare. Kör sedan i glassmaskin tills färdig.

Kokoscrunch
Vispa ägg och socker och rumstempererat smör, smeten ska inte bli jättehårt vispad. Tillsätt mjöl och kokos och blanda väl. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper i lagom stora kakor och grädda i 175
grader i ca 15 min tills de är gyllenbruna. Låt dem kallna på ett galler.

Lägg upp ett par fina glasskulor på en tallrik och strö över ett par krossade kokoskakor. De kakor som blir över kommer smaka fantastiskt till förmiddagskaffet dagen efter.

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Alla hjärtans dag 2018Blomkål, spätta och rabarberBlomkål, spätta och rabarberHola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Kantareller, kronhjort och mandelHola EspañaEn grön festmåltidMedelhavet möter SverigeVårmenyJulmeny