Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Alla hjärtans dag 2018

Jordgubbspavlova

Jordgubbspavlova

Pavlovan är uppkallad efter den ryska ballerinan Anna Pavlova och är en perfekt efterrätt eftersom alla dela kan göras på förhand och snabbt och enkelt läggas upp utan att låta sin eller sina gäster vänta. Att det sedan är den perfekta kombinationen av frasig, krämigt och fruktigt gör det hela bara underbart.

Ingredienser

För 4 portioner

Marängbotten

Äggvitor 3 st
Socker 2 dl
Maizena 1 msk

Limekräm

grädde 3 dl
Mascarpone 1.5 dl
Socker 0.75 dl
Lime (Zesten) 1.5 st

Jordgubbar 500 g
Socker 3 tsk

Tillagning

Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner sockret och maizenan och fortsätt vispa några minuter tills smeten blivit glansig. Spritsa ut smeten i cirklar på bakplåtspapper, rita gärna med en blyertspenna efter ett glas eller mindre skål som guide, ca 10 cm i diameter. Grädda i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, sänk temperaturen till 100 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter. Ställ ut på galler och låt svalna.

Limekräm
Vispa grädden, vänd ner mascarponen och sockret och vispa tills allt blandat sig väl. Riv ner zesten och vänd ner jämt i hela krämen. Ställ i kylen, men ta fram den när förrätten serveras så den inte är iskall vid servering.

Jordgubbarna
Tärna jordgubbarna i lagom stora bitar och blanda med sockret, låt stå i rumstemperatur tills det är dags att lägga upp. Sockret kommer att söta jordgubbarna en aning, men också dra ur lite vätska så de marineras i sig själva.

Uppläggning
Spritsa eller kleta ut ett tjockt lager av krämen på marängbottnarna, lägg på jordgubbarna och häll gärna över en tesked eller så av jordgubbssaften som samlats och servera.

Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Kantareller, kronhjort och mandelBlomkål, spätta och rabarberVårmenyVårmenyEn grön festmåltidMedelhavet möter SverigeHola EspañaPilgrimsmusslor, struts och vit chokladEn grön festmåltidBlomkål, spätta och rabarberHola EspañaJulmeny