Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Räkor, röding och italiensk maräng

Fruktsallad med italiensk maräng och mojitosås

Fruktsallad med italiensk maräng och mojitosås.

Mojiton är minst sagt en välkänd drink som här tolkas som ett härligt tillbehör till en klassisk fruktsallad, och som pricken över i, italiensk maräng.

Ingredienser

För 4 portioner

Kiwi 2 st
Hallon 200 g
Mango 200 g
Äggvita 60 g
Socker 130 g
Vatten 40 cl

Mojitosås

Lime 2 st
Färsk mynta 1 kruka
Råsocker 4 msk
Vatten 1 dl
Ljus rom 1 tsk

Maräng

Äggvita 60 g
Socker 130 g
Vatten 40 cl

Tillagning

Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med 1 tsk av sockret. Koka en sockerlag på resten av
sockret och vattnet tills allt sockret smäll, låt koka ytterligare några minuter efter det.

Häll ner sockerlagen med en tunn stråle i äggvitorna under vispning, fortsätt vispa tills den svalnat.
För att svalna snabbare kan man sätta bunken i ett vattenbad medan man vispar.

Mojitosås
Blanda saft och skal från limen, myntan, råsocker och vatten i en gryta och låt koka upp och koka i ca
2 minuter. Sila såsen och låt den koka tills den reducerat till en seg konsistens.

Hacka kiwi och mango och blanda, lägg till hallonen i efterhand så de inte färgar av sig på den andra
frukten. Spritsa ut marängen och bränn av med en brännare för att få en fin färg. Blanda mojitosåsen
med romen, värm eventuellt upp den lite om det behövs, och ringla över fruktsalladen.

Annons
Reducera
Att reducera något, exempelvis en sås innebär att den kokas försiktigt så att vatten kokar bort och smakerna förstärks och koncentreras och konsistensen blir tjockare. Det kan även vara ett avkok på exempelvis kräftskal eller grönsaker som reduceras ner till en underbar buljong.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Laxpaté, Bouillabaisse och GinoLaxpaté, Bouillabaisse och GinoLaxpaté, Bouillabaisse och GinoHola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Hola EspañaEn grön festmåltidEn grön festmåltidJulmenyAlla hjärtans dag 2018Medelhavet möter Sverige