Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Kantareller, kronhjort och mandel

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa med rostade brödskivor.

Kantareller är höstskogens gömda guldklimpar och är en riktig delikatess som ofta kan vara lite svår att hitta om man inte vet vart man skall leta. När man väl hittat sitt kantarellställe som ibland kan vissa sig vara i mataffärens grönsaksavdelning, får man njuta av denna kulinariska storhet. Kantarellen gifter sig extra väl tillsammans med smör och grädde och skapar en gastronomisk höjdare. Soppan går relativt snabbt att göra men självklart går den även att förbereda dagen innan och värma på när gästerna kommer. Det kan ju vara trevligt att som värd även hinna umgås med sina gäster.

Ingredienser

För 4 portioner

Kantareller 250 g
Schalottenlök 2 st
Grädde 3 dl
Mjölk 3 dl
Honung 2 tsk
Brödskivor 4 st
Smör 40 g
Färsk timjan
Salt
Svartpeppar

Tillagning

Lägg undan några fina små hela kantareller till garnering, hacka resten grovt och fräs i smör tillsammans med den hackade schalottenlöken i ca 5 minuter. Häll över i en gryta och tillsätt grädde, mjölk, honung, svartpeppar och färsk timjan. Låt koka i 5 minuter, mixa sedan allt med en stavmixer till en slät soppa. Låt koka och reducera ytterligare ca 10 minuter under omröring. Smaka slutligen av med salt.

Skär brödskivorna på diagonalen och stek i smör tills de blivit gyllenbruna. Fräs sedan de undanlagda kantarellerna i några minuter.

Häll upp soppan och garnera med de frästa kantarellerna och gärna en kvist färsk timjan. Servera tillsammans med brödet, njut!

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Blomkål, spätta och rabarberHola EspañaKantareller, kronhjort och mandelNyårsmeny 2017Nyårsmeny 2017JulmenyAlla hjärtans dag 2018Lord Wellingtons söndagsmiddagLaxpaté, Bouillabaisse och GinoHola EspañaBlomkål, spätta och rabarberLaxpaté, Bouillabaisse och Gino