En solig vårdag

För många är hösten med sitt regn och rusk en mysig tid. Men när vinterns kalla mörker sedan tar vid, blir det en lång tid utan ljus och grönska. Så när våren vänder åter kommer livet därför åter och känslan av pånyttfödelse finns i allt det vi gör. Ljuset och grönskan väcker hoppet och gör att vi lätt blir rusiga av vårens livskraft. Vi blir nyförälskade eller påbörjar nya härliga projekt.

Ett fantastiskt sätt att fira vårens bubbliga glädje är genom att bjuda nära och kära på en härlig vårmeny. En sådan meny bör vara skir, lätt och full av primörer för att spegla årstiden. Efter vinterns tunga mat längtar kroppen efter lätta fräscha ingredienser som sparris och färskpotatis. Självklart kan du även sätta samman en vegetarisk vårmeny, vilket känns naturligt bland allt som grönskar och växer.

En solig vårdag

Vårmeny med pinfärska primörer

Vårens grönsakerPå våren får vi möjlighet att ta del av färska svenska grönsaker igen. De klassiska salladsgrönsakerna som tomat, gurka och isbergssallad är tillbaka som svenskodlade. Andra gröna växter som nu är i säsong är färsk dill och persilja, spenat, rädisor och sparris samt en lång rad lökar. En vårmeny känns extra vårig med inslag av nässlor, gratis och mycket nyttigt. När växter är så fräscha som på våren har du alla möjligheter att äta dessa primörer både råa och lätt tillagade. Det är exempelvis något alldeles särskilt med färsk vitkål, både rå och tillagad. Att äta efter säsong är nyttigt för både hälsan och plånboken.

På våren känner man verkligen inspirationen för matlagning komma tillbaka. En vårmeny passar väldigt bra med både fisk och skaldjur eller lite vildare smaker som lamm och rådjur. Eftersom vi i denna årstid längtar efter lätta och fräscha smaker, kräver maten inte så lång tillagning. Varför inte äta en matig räksmörgås till lunch? Till middag kan du servera grillat lammkött med sparris och andra vårprimörer, blir dessa också grillade skjuter smakerna verkligen i höjden. Sparrisen serveras gärna med vitlök, parmesanost och lite olivolja av god kvalité. Vill du äta vegetariskt kan du ugnsbaka eller grilla hela små blomkålshuvuden med färska örter. I slutet av våren kommer även våra älskade färskpotatisar!

Vårens sötsaker i din vårmeny

Vårens första svenska sötsak som kommer upp ur jorden är rabarber. En vårmeny känns inte helt komplett utan den, som är en mångsidig grönsak trots att den oftast misstas för frukt på grund av sin sötsyrliga smak. Det är en smak som verkligen matchar vårens pigga känslor. Baka förslagsvis paj eller gör kräm av den. Gräddig vaniljglass gifter sig väldigt fint med rabarberpajer i olika former. En annan svensk sötsak är fläder, både fläder och rabarber passar ypperligt som saft och båda är lätta att hitta ute. Persika och citron tillhör de importerade sötsakerna för säsongen. Citronglass eller persikopaj känns både fräscht och friskt, gärna i kombination.

När solens strålar träffar ansiktet vill vi så gärna dricka något gott. Såklart kaffe ur mormors fina koppar ute i trädgården, men varför inte också drinkar på fläder- eller rabarbersaft? En vårmeny känns otroligt vårig med en lätt och fruktig dryck. Varför inte göra drinken Cosmopolitan med rabarbersaft istället för tranbärsjuice? Istället för isbitar i bordsvattnet eller mineralvattnet känns det roligt med frysta rabarberbitar eller isbitar med vackra ätliga blommor och örter i. Med våren kommer sådant som pigga vita viner och rosé. Torr cider eller ljust öl passar också årstiden till. I slutet av våren kommer våra älskade jordgubbar vilket genast för tankarna till champagne och annan mousserande dryck.

Vitt, luftigt och grönt

White and fluffy springI Sverige är vi hela året väldigt förtjusta i ljus och avskalad inredning. Under julen och vintern är det dock ofta många starka färger och tunga tyger, vilket gör att våren känns som en möjlighet att städa ut det tunga och göra inredningen lätt och luftig. Oavsett om du sitter inne eller ute och äter är det härligt att duka på vit duk. Det går lika bra med en vit gardin eller vitt lakan. Duka gärna med intressanta inslag som färska grönsaker och blommor för att förstärka årstiden likt en tavla på bordet. En vårmeny presenteras på samma sätt som dess innehåll - lätt och fräsch. Använd gärna ljust porslin och glas för att riktigt se alla vackra färger din vårmeny innehåller. Svenska ängsblommor gör fantastiskt vackra buketter till ditt middagsbord.

Starta våren genom din alldeles egna vårmeny

Varför inte väcka liv i både dig själv, dina vänner och våren genom att bjuda på en fantastisk vårmeny? På vår sida hittar du en mängd olika recept - både med fisk, kött eller vegetariskt. Kanske hittar du något som inspirerar dig? Som väcker vårkänslor? Dela då det med någon du tycker extra mycket om. Glöm inte att följa oss i sociala medier för de senaste nyheterna och recepten. Smaklig måltid!

Menyer i detta tema

Medelhavet möter Sverige

Ibland önskar man att det kunde vara sommar varje dag, och den här menyn drar blickarna, om inte till sommaren, så definitivt till Medelhavet, och till semesterkänslor. Dock lämnar vi inte de svenska mattraditionerna bakom oss utan kombinerar det bästa av två världar. Förrätten är en smidig och klassisk plocktallrik – tapas – där en tapenade och goda charkuterier får ha huvudrollen. Huvudrätten är en härlig, grillad flankstek, som serveras på en lätt sallad tillsammans med potatis, en yoghurtsås och en rödlökschutney som både du och dina gäster kommer älska. Medelhavets lime och den svenska skogens björnbär möts i en fantastisk kombination i efterrätten - en limetartelett med vit chokladmousse och som sagt, björnbär. Efter grillat är det gott med något fräscht, och då passar det perfekt med syrligheten från bär och citrus, som vilka tillsammans med den vita chokladen möts perfekt.

Vårmeny

När våren börjar komma krypande gör också de fräscha grönsakerna åter entré i köket och i denna menyn börjar vi med att smörsteka några sparrisar med lufttorkad skinka, går vidare till en fylld kycklingfilé med en krispig sallad och slutar med en fryst limecheesecake.



Mer inspiration

Medelhavet möter SverigeEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelRäkor, röding och italiensk marängLord Wellingtons söndagsmiddagJulmenyMedelhavet möter SverigeLaxpaté, Bouillabaisse och GinoLord Wellingtons söndagsmiddagAlla hjärtans dag 2018Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017