Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Medelhavet möter Sverige

Flankstek med rödlökschutney

Flankstek med yoghurtsås, rödlökschutney, sallad och kokt potatis.

Sommar och varma kvällar innebär nästan automatiskt att grilldofterna sprider sig genom luften, och det är ju fantastiskt härligt att sätta sig vid utebordet och avnjuta grillat i solnedgången. Grillat kan dock lätt bli mastigt, men här har vi tagit fram ett recept som både tillfredsställer grillbehovet, samtidigt som det känns fräscht och passar som en lätt men mättande avslutning på en härlig sommardag. Flankstek passar utmärkt att grillas på kolgrill, det ger den där extra lilla sommarkänslan, och rödlökschutneyn kan du förresten använda som tillbehör till allt grillat kött i framtiden!

Ingredienser

För 4 portioner

Flankstek 600 g
Färskpotatis 600 g
Rädisor 1 knippe
Rödlök 1 st
Pärltomater 1 pkt
Blandad sallad 1 påse

Yoghurtsås

Turkisk yoghurt 2 dl
Fetaost 75 g
Soltorkade tomater i olja 4 st
Basilika 0.5 kruka
Marinerade vitlöksklyftor 3 st
Salt
Peppar

Rödlökschutney

Rödlök 1 st
Olivolja 2 msk
Muscovadosocker 2 msk
Balsamicovinäger 2 tsk

Tillagning

Yoghurtsås
Hacka ner alla ingredienserna i yoghurten och rör om, smaka av med salt och peppar. Ställ svalt tills det är dags att servera.

Rödlökschutney
Skiva löken, ca 3 mm tjocka. Fräs i olja till de börjar mjukna, tillsätt socker och vinäger och låt stå på svag värme under lock, rör då och då. Det är klart när löken är nästan helt mjuk och inget av den råa löksmaken är kvar. Det tar ca 20 minuter.

Koka potatisen. Skiva rödlöken och rädisorna, klyfta tomaterna och blanda ner i salladen. Grilla köttet ett par minuter på var sida, eller tills det blir precis som du vill ha det. Servera med såsen och chutneyn.

Annons
Tranchering
Tranchering innebär att man skär upp kött i tunna skivor inför servering, det kan exempelvis vara en stek. Direkt efter tillagning bör köttet få vila i 10 minuter för att svalna något vilket gör att det stabiliserar sig och behåller saftigheten bättre.
Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Hola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigePilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017VårmenyEn grön festmåltidPilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberHola EspañaMedelhavet möter SverigeLaxpaté, Bouillabaisse och Gino