Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Julmeny

Apelsin och saffransglass med pepparkaksrån

Apelsin och saffransglass med pepparkaksrån

Vi Svenskar har tagit till oss dom orientaliska smakerna och förknippar ofta dessa med jul. Det gäller särskilt kryddor som saffran och kanel som för oss är klassiska julkryddor. Här får dessa mötas i kryddiga och frasiga glassrån och en härligt krämig och god saffransglass som med sin intensiva solgula färg för tankarna mot ljusare och varmare årstid. Något som är ett välkommet inslag i de mörka juletiderna hur mysigt det än må vara.

Ingredienser

För 4 portioner

Pepparkaksrån

grädde 3 dl
Mjölk 3 dl
Socker 1.5 dl
Sirap 1 msk
Mjöl 4.5 dl
Pepparkakskryddor 1 msk

Apelsin och saffransglass

Ägg 3 st
Florsocker 2 dl
Vispgrädde 3 dl
Apelsin 1 st
Saffran 0.5 g

Hallon
Citrionmeliss

Tillagning

Pepparkaksrån
Vispa grädde. Blanda övriga ingredienser noga och vänd ner den vispade grädden. Grädda rånen i ett rånjärn. Direkt när de är klara så skall de rullas ihop och låt dem därefter svalna på galler. Förvara dem sedan i en lufttät burk.

Apelsin och saffransglass
Riv skalet från en apelsin och blanda tillsammans med saffran i grädden. Pressa i ca 1 dl av saften från apelsinen. Låt koka upp och låt svalna till ca 70℃.

Vispa äggulor och florsocker pösigt och blanda ner. Nu behövs en termometer eller ett gott handlag. Värm blandningen under konstant vispande till ca 75-83℃. Smeten ska börja tjockna men inte mer. Värms den för mycket kommer den att skära sig. När smeten tjocknat ställs den genast i ett kallt vattenbad för att kylas ner. Medans den kyls vispas en av äggvitorna till ett pösigt skum. När smeten är kall så vänds skummet ner i smeten. Allt hälls sedan i en glassmaskin och körs tills glassen är klar.

Gör sedan fina kulor med hjälp av ett glassjärn och garnera gärna med hallon och något grönt som gör denna dessert till en fräsch liten oas, vilket är välkommet i den annars ganska mastiga julmaten.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

Lord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigeLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017JulmenyVårmenyHola EspañaPilgrimsmusslor, struts och vit chokladPilgrimsmusslor, struts och vit chokladVårmenyLord Wellingtons söndagsmiddagRäkor, röding och italiensk maräng