Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Julmeny

Apelsin och saffransglass med pepparkaksrån

Apelsin och saffransglass med pepparkaksrån

Vi Svenskar har tagit till oss dom orientaliska smakerna och förknippar ofta dessa med jul. Det gäller särskilt kryddor som saffran och kanel som för oss är klassiska julkryddor. Här får dessa mötas i kryddiga och frasiga glassrån och en härligt krämig och god saffransglass som med sin intensiva solgula färg för tankarna mot ljusare och varmare årstid. Något som är ett välkommet inslag i de mörka juletiderna hur mysigt det än må vara.

Ingredienser

För 4 portioner

Pepparkaksrån

grädde 3 dl
Mjölk 3 dl
Socker 1.5 dl
Sirap 1 msk
Mjöl 4.5 dl
Pepparkakskryddor 1 msk

Apelsin och saffransglass

Ägg 3 st
Florsocker 2 dl
Vispgrädde 3 dl
Apelsin 1 st
Saffran 0.5 g

Hallon
Citrionmeliss

Tillagning

Pepparkaksrån
Vispa grädde. Blanda övriga ingredienser noga och vänd ner den vispade grädden. Grädda rånen i ett rånjärn. Direkt när de är klara så skall de rullas ihop och låt dem därefter svalna på galler. Förvara dem sedan i en lufttät burk.

Apelsin och saffransglass
Riv skalet från en apelsin och blanda tillsammans med saffran i grädden. Pressa i ca 1 dl av saften från apelsinen. Låt koka upp och låt svalna till ca 70℃.

Vispa äggulor och florsocker pösigt och blanda ner. Nu behövs en termometer eller ett gott handlag. Värm blandningen under konstant vispande till ca 75-83℃. Smeten ska börja tjockna men inte mer. Värms den för mycket kommer den att skära sig. När smeten tjocknat ställs den genast i ett kallt vattenbad för att kylas ner. Medans den kyls vispas en av äggvitorna till ett pösigt skum. När smeten är kall så vänds skummet ner i smeten. Allt hälls sedan i en glassmaskin och körs tills glassen är klar.

Gör sedan fina kulor med hjälp av ett glassjärn och garnera gärna med hallon och något grönt som gör denna dessert till en fräsch liten oas, vilket är välkommet i den annars ganska mastiga julmaten.

Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Alla hjärtans dag 2018Hola EspañaHola EspañaHola EspañaBlomkål, spätta och rabarberLaxpaté, Bouillabaisse och GinoRäkor, röding och italiensk marängVårmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoMedelhavet möter SverigeLaxpaté, Bouillabaisse och GinoKantareller, kronhjort och mandel