Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Pilgrimsmusslor, struts och vit choklad

Vit chokladmousse med hallonsås och pepparkakskross

Vit chokladmousse med hallonsås och pepparkakskross

Denna moussen görs med kvarg och blir lite syrligare vilket passar bra med den annars söta vita chokladen. Vill du ha en sötare mousse så minska mängden kvarg och öka mängden grädde. Om det inte är säsong för pepparkakor så kan man med fördel använda något annat, exempelvis digestivekex.

Ingredienser

För 4 portioner

Chokladmousse

Vit choklad 100 g
Kvarg 2 dl
Vispgrädde 1 dl
Äggula 1 st

Hallonsås

Hallon 250 g
Ljust muscovadosocker 4 msk

Pepparkakor 4 st

Tillagning

Chokladmousse
Smält chokladen i ett hett vattenbad. När chokladen smält helt flyttas den från värmen och därefter rörs äggulan ner, det kommer att bli en fast smet. Låt chokladen svalna något och rör därefter ner kvargen. Vispa grädden relativt hårt och vänd sedan försiktigt ner den i smeten. Portionera upp direkt i skålar eller glas och låt stå kallt i ca 2-3 timmar innan servering. Ett serveringstips kan även vara att hälla smeten direkt i en spritspåse som sedan läggs kallt. Moussen kan då sedan spritsas snyggt på tallrik.

Hallonkoncentrat
Koka upp hallonen med ca 1 dl vatten, koka ca 30 minuter, tillsätt mer vatten om det börjar bli torrt. Sila bort hallonpurén så att bara vätskan kommer med. Tillsätt sockret och fortsätt koka på svag värme tills det tjocknar. Det bör bli ca 1 dl färdig sås.

Krossa pepparkakorna och servera med mousse och hallonsås.

Annons
Reducera
Att reducera något, exempelvis en sås innebär att den kokas försiktigt så att vatten kokar bort och smakerna förstärks och koncentreras och konsistensen blir tjockare. Det kan även vara ett avkok på exempelvis kräftskal eller grönsaker som reduceras ner till en underbar buljong.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

VårmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladJulmenyEn grön festmåltidEn grön festmåltidRäkor, röding och italiensk marängMedelhavet möter SverigeNyårsmeny 2017En grön festmåltidAlla hjärtans dag 2018VårmenyBlomkål, spätta och rabarber