Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Hola España

Paella

Paella med musslor och räkor.

Detta är en av de mest klassiska spanska rätterna och finns i en uppsjö olika varianter. Vårt recept hämtar bland annat sina smaker från havet. Räkor och musslor ger en mustig med ändå fräsch smakupplevelse och passar utmärkt en ljummen sommarkväll.

Ingredienser

För 4 portioner

Tomater 3 st
Chili (Mild röd) 0.5 st
Röd paprika 1 st
Charlottenlökar 3 st
Vitlöksklyfta 1 st
Blåmusslor 500 g
Oskalade färska räkor 500 g
Risottoris 2.5 dl
Grönsaksbuljongstärning 1 st
Vitt vin 2 dl
Vatten. 3 dl
Saffran 0.5 g
Olja 2 msk
Honung 1 tsk
Paprikapulver 0.5 msk
Salt 1 tsk
Peppar
Rosmarin till garnering

Tillagning

Om paellapannan ännu inte hittat sig in i dit kök går det även bra med en stor och tjockbottnad kastrull.

Skär tomaterna i klyftor och skär bort det blöta innanmätet. Tärna tomater, paprikan, finhacka sedan schalottenlök, chili och vitlök. Värm upp paellapannan och fräs alla grönsaker tillsammans med oljan, honungen och riset i ca 2-3 min. När grönsakerna börjat få lite färg tillsätt resten av kryddorna och stek i ytterligare någon minut. Stek inte kryddorna för länge då de lätt kan bli brända.

Lös upp buljongtärningen i vattnet och tillsätt till pannan tillsammans med vinet. Låt detta puttra under lock i ca 15 min. Skrubba under tiden musslorna och kassera de som verkar dåliga. Lägg på musslor och låt ligga under lock i ytterligare 5 min. När allt är klart lägg upp paellan på förvärmda tallrikar och garnera med räkor och en kvist rosmarin.

Njut sedan av fantastiska färger, dofter och smaker!

Annons
Vin
Vitt vin tillverkas oftast på gröna druvor. Men även röda druvor kan användas då färgen sitter i skalet. Om skalet avskiljs direkt efter pressning får man ett vitt vin. Om druvsaften och skalet tillåts ligga tillsammans i några timmar upp till några dygn får man istället ett rosévin. Röda viner fås genom att druvsaft och skall får jäsa tillsammans, ibland upp till flera månader.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

JulmenyKantareller, kronhjort och mandelLord Wellingtons söndagsmiddagBlomkål, spätta och rabarberBlomkål, spätta och rabarberBlomkål, spätta och rabarberLaxpaté, Bouillabaisse och GinoLord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigeRäkor, röding och italiensk marängEn grön festmåltidRäkor, röding och italiensk maräng