Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Nyårsmeny 2017

Carpaccio

Carpaccio

En spännande läckerhet från det Italienska köket. Det råa köttet väcker djupt rotade djuriska lustar samtidigt som de övriga spännande råvarorna ger rätten en sofistikerad känsla. Denna kombination skapar en spännande upplevelse som kittlar sinnena och en känsla som dröjer sig kvar genom kvällen.

Ingredienser

För 4 portioner

Carpaccio

Oxfilé 200 g
Svartpepparkorn 1 msk
Flingsalt 1 msk
Röd chili 1 st
Citron 0.5 st
Parmesan 50 g
Ruccolasallad,
Crema de Balsamico
Olivolja

Tillagning

Frys oxfilén några timmar då blir den blir lättare att skära. Skär sedan oxfilén i tunna skivor. En riktigt vass kniv är nödvändigt. Det går även att lägga lite tjockare skivor mellan två bakplåtspapper och trycka ut dem med en kavel för att få dem tunnare. Ju tunnare snygga skivor du lyckas med desto bättre. Lägg upp ett rikligt lager av oxfilén på en tallrik. Lägg över några blad ruccolasallad, riv parmesan grovt eller skär den i tunna skivor och strö över. Toppa med lite finhackad chili och flingsalt och lite zest från citronen. Ringla sedan över några snabba tunna strängar med olivolja och Crema de Balsamico och pressa ut några droppar av citronen. Toppa till sist med en touch av nymalen svartpeppar och servera sedan genast. Om dina gäster inte uppskattar detta, har du fel gäster på middag!

Det finns många goda tillbehör man kan alternera med ovanpå carpaccion. Varför inte lite hyvlad tryffel, rostade solroskärnor eller till och med lite hyvlad mörk choklad? Även oxfilén går att byta ut mot exempelvis färsk tonfisk eller lax. Enbart fantasin sätter gränser.

Annons
Chili
Chili ger en känsla av hetta när den äts. I själva verket påverkar chillin värmereceptorerna i kroppen och får dessa att skicka en falsk signal till hjärnan att “nu är det varmt”. Efter att man hackat en stark chili får man vara försiktigt med att peta sig i ögonen eller andra känsliga områden på sin kropp (eller någon annans) då den aktiva substansen i chili kan stanna kvar på huden länge.
Annons
Zest
Zest är strimlor av den yttersta, färgade delen av skalet från citrusfrukter. Zest används som maksättare och dekoration i mat och efterrätter, till exempel citronpaj, maräng, sorbet och sallader. Zesten används när man vill få citrussmaken och juicen används när man vill få syran. Strimlat citronskal används också i drinkar.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

Kantareller, kronhjort och mandelHola EspañaJulmenyEn grön festmåltidBlomkål, spätta och rabarberPilgrimsmusslor, struts och vit chokladPilgrimsmusslor, struts och vit chokladHola EspañaEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit chokladLaxpaté, Bouillabaisse och Gino