Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Julmeny

Revbensspjäll med potatisgratäng

Revbensspjäll med potatisgratäng

Med huvudrätten tar vi ett litet steg åt sidan från det absolut klassiska med håller oss ändå inom julens traditioner, med de vinbärsglaserade revbensspjällen och julens kryddiga rödkål får vi en höjdpunkt i menyn.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödkål

Färsk rödkål 300 g
Äpple 1 st
Lökar 0.5 st
Svart vinbärsgele 0.5 dl
Mörk sirap 0.5 dl
Vitvinsvinäger 2 msk
Vatten 1 dl
Kryddnejlikor 4 st

Vinbärsglace

Soja 0.25 dl
Honung 0.25 dl
Olja 0.5 dl
Svart vinbärsgele 2 msk
Vitvinsvinäger 1 msk

Potatisgratäng

potatis 800 g
Gul lök 1 st
grädde 2.5 dl
Mjölk 2.5 dl
Salt
Peppar

Tunna revben 1 kg

Tillagning

Rödkål
Strimla kålen, hacka äpple och lök och bryn med gelen och sirapen. Häll på vinäger, vatten och nymortlade nejlikor. Låt koka i ca 1 timme. Rör med jämna mellanrum så att den inte bränns vid.

Potatisgratäng
Skiva potatisen och strimla löken. Varva ner i en form tillsammans med salt och peppar. Häll på mjölk och grädde. Gratinera i ugn i ca 35-40 minuter på 175 grader tills gyllenbrun på ytan och mjuk och krämig i mitten.

Glace
Blanda ihop samtliga ingredienser och låt koka tills den tjocknar något.

Glasera revbenen och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, glasera några gånger under tiden och i samband med att de vänds.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Nyårsmeny 2017En grön festmåltidJulmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017Medelhavet möter SverigeBlomkål, spätta och rabarberMedelhavet möter SverigeVårmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoRäkor, röding och italiensk marängVårmeny