Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Julmeny

Revbensspjäll med potatisgratäng

Revbensspjäll med potatisgratäng

Med huvudrätten tar vi ett litet steg åt sidan från det absolut klassiska med håller oss ändå inom julens traditioner, med de vinbärsglaserade revbensspjällen och julens kryddiga rödkål får vi en höjdpunkt i menyn.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödkål

Färsk rödkål 300 g
Äpple 1 st
Lökar 0.5 st
Svart vinbärsgele 0.5 dl
Mörk sirap 0.5 dl
Vitvinsvinäger 2 msk
Vatten 1 dl
Kryddnejlikor 4 st

Vinbärsglace

Soja 0.25 dl
Honung 0.25 dl
Olja 0.5 dl
Svart vinbärsgele 2 msk
Vitvinsvinäger 1 msk

Potatisgratäng

potatis 800 g
Gul lök 1 st
grädde 2.5 dl
Mjölk 2.5 dl
Salt
Peppar

Tunna revben 1 kg

Tillagning

Rödkål
Strimla kålen, hacka äpple och lök och bryn med gelen och sirapen. Häll på vinäger, vatten och nymortlade nejlikor. Låt koka i ca 1 timme. Rör med jämna mellanrum så att den inte bränns vid.

Potatisgratäng
Skiva potatisen och strimla löken. Varva ner i en form tillsammans med salt och peppar. Häll på mjölk och grädde. Gratinera i ugn i ca 35-40 minuter på 175 grader tills gyllenbrun på ytan och mjuk och krämig i mitten.

Glace
Blanda ihop samtliga ingredienser och låt koka tills den tjocknar något.

Glasera revbenen och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, glasera några gånger under tiden och i samband med att de vänds.

Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Blomkål, spätta och rabarberEn grön festmåltidNyårsmeny 2017Hola EspañaRäkor, röding och italiensk marängKantareller, kronhjort och mandelHola EspañaKantareller, kronhjort och mandelHola EspañaEn grön festmåltidBlomkål, spätta och rabarberKantareller, kronhjort och mandel