Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Pilgrimsmusslor, struts och vit choklad

Strutstornedo

Strutstornedo

Struts är ett spännande kött som inte är allt för svårt att få tag på i välsorterade affärer. Det är mörkrött likt nötkött men väldigt magert och samtidigt väldigt mört.

Ingredienser

För 4 portioner

Strutsfiléer (ca 600 g) 4 st
Salt
Svartpeppar
Smör

Potatisgratäng

Potatis 600 g
Gula lökar 2 st
Grädde 3 dl

Rödvinssås

schalottenlökar 1 st
Smör 25 g
Rött vin 3 dl
Balsamicovinäger 2 msk
Färsk timjan 1 msk
Köttbuljongtärning 1 st
Svartvinbärsgelé 1 msk
Svartpeppar
Salt

Tillagning

Rödvinssås
Finhacka schalottenlök och stek tillsammans med smöret i några minuter tills den fått lite lätt färg. Blanda i övriga ingredienser förutom salt och ta ett varv på pepparkvarnen och låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Sila sedan genom en finmaskig sil och koka upp på nytt men utan lock och reducera ner till ungefär hälften. Smaka av med extra salt om det behövs. Det blir en smakrik och kraftig sås och det behövs inte så mycket per person.

Potatisgratäng
Skiva potatisen och löken, varva med salt och peppar i en form, eller flera portionsformar. Häll över grädde, så att den precis går att se under potatisen. Grädda i ugnen på 175 grader, ca 60 minuter.

Strutsfiléerna
Stek strutsfiléerna i en klick smör och med lite salt och svartpeppar. Ca 2-3 minuter på varje sida. Vi rekommenderar en innertemperatur på mellan 58-62 grader. Då är köttet rosa men inte blodigt.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Tranchering
Tranchering innebär att man skär upp kött i tunna skivor inför servering, det kan exempelvis vara en stek. Direkt efter tillagning bör köttet få vila i 10 minuter för att svalna något vilket gör att det stabiliserar sig och behåller saftigheten bättre.
Annons


Mer inspiration

Alla hjärtans dag 2018Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelAlla hjärtans dag 2018Hola EspañaKantareller, kronhjort och mandelMedelhavet möter SverigeKantareller, kronhjort och mandelJulmenyLord Wellingtons söndagsmiddagRäkor, röding och italiensk maräng