Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Pilgrimsmusslor, struts och vit choklad

Halstrade pilgrimsmusslor med vitvinssås

Halstrade pilgrimsmusslor med vitvinssås

Dessa är en riktig delikatess från havet. Med sin sammetslena textur och friska smak av hav är dom en dröm för smaklökarna. Med en frisk vitvinssås blir smakupplevelsen fulländad. Här har vi garnerat med två enkla gräslökskvistar.

Ingredienser

För 4 portioner

Pilgrimsmusslor. 8 st
Vegetabilisk olja 2 msk

Vitvinssås

Smör 25 g
Vitt vin 2 dl
Scharlottenlökar 1 st
Grädde 2 dl
Fiskbuljongtärning 1 st

Tillagning

Vitvinssås
Finhacka schalottenlök och fräs den i smör tillsammans med buljongtärning eller fond. Tillsätt vin och grädde och låt sedan puttra och reducera ner till hälften eller tills den uppnår en lagom konsistens.

Pilgrimsmusslor
Försök att hitta färska pilgrimsmusslor, men i brist på dessa hittar man oftast frysta i de flesta välsorterade affärer. Om du väljer frysta så låt dem tina varsamt i kylen några timmar. Torka försiktigt av dem med lite papper innan stekning då de släpper en del vätska under tiden de tinas. Stek snabbt i het gjutjärnspanna med lite olja. Pilgrimsmusslorna skall få en gyllenbrun yta men stek dem inte för länge då de blir sega och tråkiga. De skall fortfarande vara mjuka likt en rå köttbit när man trycker på dem. Salta lite lätt efter stekning.

Börja med att göra såsen, häll den sedan som en spegel på en förvärmd tallrik och placera sedan de nystekta pilgrimsmusslorna ovanpå. Garnera med ett strå gräslök eller annan fräsch ört.

Annons
Vin
Vitt vin tillverkas oftast på gröna druvor. Men även röda druvor kan användas då färgen sitter i skalet. Om skalet avskiljs direkt efter pressning får man ett vitt vin. Om druvsaften och skalet tillåts ligga tillsammans i några timmar upp till några dygn får man istället ett rosévin. Röda viner fås genom att druvsaft och skall får jäsa tillsammans, ibland upp till flera månader.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Laxpaté, Bouillabaisse och GinoRäkor, röding och italiensk marängAlla hjärtans dag 2018Blomkål, spätta och rabarberRäkor, röding och italiensk marängMedelhavet möter SverigeBlomkål, spätta och rabarberLord Wellingtons söndagsmiddagLaxpaté, Bouillabaisse och GinoHola EspañaHola EspañaNyårsmeny 2017