Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Kantareller, kronhjort och mandel

Mandelkaka med lingongrädde

Mandelkaka med lingongrädde.

För att avsluta denna sensommarmeny avnjuter vi en sommardoftande kaka som för tankarna till svensk sommar och gamla röda hus med vita knutar, det luktar nyslaget hö och humlorna surrar i bakgrunden. Kakan förgylls med lite vispad grädde som fått smak och färg från höstens första nyplockade lingon.

Ingredienser

För 4 portioner

Mandelkaka

Sötmandel 200 g
Smör 125 g
Socker 2.5 dl
Ägg 4 st
Vetemjöl 1.5 dl
Mjölk 0.5 dl
Bakpulver 1 tsk
Vaniljsocker 1 tsk
Ströbröd

Lingongrädde

Lingon 100 g
Grädde 2 dl
Socker 2 msk

Tillagning

Mandelkaka
Skålla mandeln genom att lägga den i kokande vatten och låt den koka i 1 min. Skölj den sedan lite snabbt i kallt vatten. Det går nu lätt att skala mandeln. Låt den skalade mandeln torka på ett hushållspapper. Därefter mals den med fördel i en mandelkvarn. Det går även att köra den i mixer men resultatet blir mer ojämnt. Mandelkvarnen bör vara en given del av ett välutrustat kök.

Smält smöret och separera under tiden äggulorna från äggvitan och vispa gulan pösig tillsammans med strö- och vaniljsockret. Tillsätt det smälta smöret försiktigt under omrörning. Blanda därefter ner den malda mandeln, mjölet, bakpulvret och mjölken och blanda till en jämn smet. Vispa sedan äggvitorna riktigt fluffiga och vänd försiktigt ner i smeten. Smöra en springform, på ca 24 cm, häll därefter i ströbröd och vänd runt så att alla sidor täcks. Häll ner smeten och grädda i ca 45 minuter på 175 grader.

Låt kakan svalna någon timme innan servering.

Lingongrädde
Blanda lingon och 1 msk socker. Är det helt färska lingon kan man behöva mosa dem lite med en gaffel. Lingonen och sockret kan med fördel sedan stå någon timme eller två. Vispa grädden tillsammans med 1 msk strösocker tills den blir lite lagom pösig. Rör ner lingonen i grädden.

Servera mandelkakan med en generös klick lingongrädde ovanpå. Servera gärna en kopp nybryggt kaffe till.

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Hola EspañaVårmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoPilgrimsmusslor, struts och vit chokladKantareller, kronhjort och mandelLord Wellingtons söndagsmiddagVårmenyBlomkål, spätta och rabarberHola EspañaJulmenyJulmenyEn grön festmåltid