Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Kantareller, kronhjort och mandel

Mandelkaka med lingongrädde

Mandelkaka med lingongrädde.

För att avsluta denna sensommarmeny avnjuter vi en sommardoftande kaka som för tankarna till svensk sommar och gamla röda hus med vita knutar, det luktar nyslaget hö och humlorna surrar i bakgrunden. Kakan förgylls med lite vispad grädde som fått smak och färg från höstens första nyplockade lingon.

Ingredienser

För 4 portioner

Mandelkaka

Sötmandel 200 g
Smör 125 g
Socker 2.5 dl
Ägg 4 st
Vetemjöl 1.5 dl
Mjölk 0.5 dl
Bakpulver 1 tsk
Vaniljsocker 1 tsk
Ströbröd

Lingongrädde

Lingon 100 g
Grädde 2 dl
Socker 2 msk

Tillagning

Mandelkaka
Skålla mandeln genom att lägga den i kokande vatten och låt den koka i 1 min. Skölj den sedan lite snabbt i kallt vatten. Det går nu lätt att skala mandeln. Låt den skalade mandeln torka på ett hushållspapper. Därefter mals den med fördel i en mandelkvarn. Det går även att köra den i mixer men resultatet blir mer ojämnt. Mandelkvarnen bör vara en given del av ett välutrustat kök.

Smält smöret och separera under tiden äggulorna från äggvitan och vispa gulan pösig tillsammans med strö- och vaniljsockret. Tillsätt det smälta smöret försiktigt under omrörning. Blanda därefter ner den malda mandeln, mjölet, bakpulvret och mjölken och blanda till en jämn smet. Vispa sedan äggvitorna riktigt fluffiga och vänd försiktigt ner i smeten. Smöra en springform, på ca 24 cm, häll därefter i ströbröd och vänd runt så att alla sidor täcks. Häll ner smeten och grädda i ca 45 minuter på 175 grader.

Låt kakan svalna någon timme innan servering.

Lingongrädde
Blanda lingon och 1 msk socker. Är det helt färska lingon kan man behöva mosa dem lite med en gaffel. Lingonen och sockret kan med fördel sedan stå någon timme eller två. Vispa grädden tillsammans med 1 msk strösocker tills den blir lite lagom pösig. Rör ner lingonen i grädden.

Servera mandelkakan med en generös klick lingongrädde ovanpå. Servera gärna en kopp nybryggt kaffe till.

Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Laxpaté, Bouillabaisse och GinoEn grön festmåltidBlomkål, spätta och rabarberKantareller, kronhjort och mandelPilgrimsmusslor, struts och vit chokladJulmenyEn grön festmåltidHola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagJulmenyKantareller, kronhjort och mandelMedelhavet möter Sverige