Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Kantareller, kronhjort och mandel

Porterstek på Kronhjort

Porterstek på kronhjort med potatis och sås.

Om älgen är skogens konung så är kronhjorten skogens prins. Med sin milda men mycket goda viltsmak är det en riktig läckerhet att bjuda på. Perfekt för höstens söndagsmiddag. Det går även bra att använda ett annat kött som exempelvis älg men även nötkött fungerar väldigt bra tack vara den mustiga och smakrika såsen.

Ingredienser

För 4 portioner

Kronhjortsstek 1 kg
Svartvinbärssaft (koncentrat) 2 dl
Porter 4 dl
Soja 1 dl
Enbär 8 st
Steklökar 6 st
Vitlöksklyftor 2 st
Timjan (färsk) 3 msk
Svartpepparkorn 10 st
Oxbuljongtärningar 2 st

Potatisar (små) 20 st
Morötter (små) 12 st
Smör

Tillagning

Dela steklökarna på mitten, blanda allt till lagen i en gryta så att det precis täcker köttet. Om lagen inte täcker köttet kan man vända på steken med jämna mellanrum. Låt sjuda långsamt i ca 3 h. Köttet är klart när det nästan faller isär av sig själv.

Ta ca 2 dl av lagen som köttet kokat i och blanda med 2 dl grädde. Låt koka upp i några minuter under ständig omröring, smaka av med mer sky om du vill ha en kraftigare sås. Spara kvarvarande fond och frys in, den fungerar utmärkt att göra sås på till andra måltider.

Koka potatis i rikligt saltat vatten. Häll av vattnet och blanda i en klick smör och slunga runt för att potatisarna skall bli lite glansiga.

Förväll morötterna i kokade vatten i ca 5 min, fräs sedan i rikligt med smör.

Tranchera köttet, tänk på att ändbiten tillfaller kocken. Lägg sedan upp kött, potatis, morötter och sås och en klick svartvinbärsgelé på förvärmda tallrikar. Servera genast.

Annons
Tranchering
Tranchering innebär att man skär upp kött i tunna skivor inför servering, det kan exempelvis vara en stek. Direkt efter tillagning bör köttet få vila i 10 minuter för att svalna något vilket gör att det stabiliserar sig och behåller saftigheten bättre.
Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Kantareller, kronhjort och mandelLaxpaté, Bouillabaisse och GinoJulmenyLord Wellingtons söndagsmiddagHola EspañaPilgrimsmusslor, struts och vit chokladVårmenyHola EspañaBlomkål, spätta och rabarberLord Wellingtons söndagsmiddagJulmenyLaxpaté, Bouillabaisse och Gino