Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Hola España

Creme Catalana

Creme Catalana med citron- och apelsinfiléer.

Crema Catalana bär ett tydligt släktskap från det franska köket med sin crème brûlée. Men tonerna av citrusfrukter och kanel ger den en härligt spansk touche. Zest innebär att man med zestjärn eller rivjärn skalar av det yttersta lagret av skalet på citrusfrukter. Det är packat med färg och smak. Det vita skalet skall inte följa med.

Ingredienser

För 4 portioner

Mjölk 2.5 dl
Grädde 2.5 dl
Citron (zesten) 1 st
Apelsin (zezten) 1 st
Vaniljstång 1 st
Kanelstång 1 st
Äggulor 6 st
Råsocker 1.5 dl

Tillagning

Ställ ugnen på 150℃. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vanilj och kanelstången, zest från citron och apelsin. Vispa under tiden äggulorna med hälften av sockret till en pösig konsistens. När grädd- och mjölkblandningen kokat försiktigt under ständig omröring i någon minut tas den åt sidan. Fiska upp vanilj och kanelstången och låt vätskan vila i någon minut. Häll sedan vätskan över de vispade äggen under noggrann omröring tills allt är väl blandat.

Fördela i portionsformar som ställs i ett vattenbad i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen på nedersta falsen i ca 45 min. Låt sedan formarna svalna och ställ dem sedan i kylen väl övertäckta i några timmar. De kan med fördel förberedas dagen innan.

När det är dags för servering fördelas resten av sockret över formarna och bränns sedan av med en gasbrännare. Garnera med en tunn skiva lime eller citron. Njut!

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Alla hjärtans dag 2018Lord Wellingtons söndagsmiddagKantareller, kronhjort och mandelBlomkål, spätta och rabarberLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Nyårsmeny 2017En grön festmåltidMedelhavet möter SverigeKantareller, kronhjort och mandelRäkor, röding och italiensk marängVårmeny