Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Hola España

Gazpacho

Gazpacho med rostade krutonger.

En variant på denna klassiska spanska läskande och fräsch soppa, som fungerar ypperligt som en förrätt en varm sommarkväll. Kan med fördel göras i förväg så att smakerna får en chans att växa till sig.

Ingredienser

För 4 portioner

Gurka 0.5 st
Tomat 1 st
Paprika 1 st
Vitlöksklyfta 1 st
Sharlottenlökar 3 st
Chilli 0.5 st
Grönsaksbuljong 2 dl
Honung 1 tsk
Vinäger (balsamico) 1 tsk
Fluffad persilja 0.5 dl
Svartpeppar 1 krm
Salt
Olja
Ljust bröd

Tillagning

Hacka alla ingredienser grovt och lägg dem sedan i en matberedare eller gå på med en stavmixer. Mixa till en slät soppa. Finhacka löken riktigt fint och blanda i på slutet. Lök kan bli besk om den mixas i matberedare därav bör den inte blandas med från början. Smaka av med salt. Låt stå i kylen minst en timme.

Skär brödet i bitar och lägg dessa i en ugnsfast form. Ringla över en skvätt olja och några nypor salt och bland om. Kör i ugn på 225 grader i ca 10-15 minuter tills krutongerna fått en fin gyllenbrun färg. Servera soppan iskall med krutongerna och garnera gärna med lite färska örter.

Annons
Zest
Zest är strimlor av den yttersta, färgade delen av skalet från citrusfrukter. Zest används som maksättare och dekoration i mat och efterrätter, till exempel citronpaj, maräng, sorbet och sallader. Zesten används när man vill få citrussmaken och juicen används när man vill få syran. Strimlat citronskal används också i drinkar.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

JulmenyEn grön festmåltidPilgrimsmusslor, struts och vit chokladLord Wellingtons söndagsmiddagEn grön festmåltidNyårsmeny 2017VårmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladKantareller, kronhjort och mandelBlomkål, spätta och rabarberVårmenyKantareller, kronhjort och mandel