Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Hola España

Gazpacho

Gazpacho med rostade krutonger.

En variant på denna klassiska spanska läskande och fräsch soppa, som fungerar ypperligt som en förrätt en varm sommarkväll. Kan med fördel göras i förväg så att smakerna får en chans att växa till sig.

Ingredienser

För 4 portioner

Gurka 0.5 st
Tomat 1 st
Paprika 1 st
Vitlöksklyfta 1 st
Sharlottenlökar 3 st
Chilli 0.5 st
Grönsaksbuljong 2 dl
Honung 1 tsk
Vinäger (balsamico) 1 tsk
Fluffad persilja 0.5 dl
Svartpeppar 1 krm
Salt
Olja
Ljust bröd

Tillagning

Hacka alla ingredienser grovt och lägg dem sedan i en matberedare eller gå på med en stavmixer. Mixa till en slät soppa. Finhacka löken riktigt fint och blanda i på slutet. Lök kan bli besk om den mixas i matberedare därav bör den inte blandas med från början. Smaka av med salt. Låt stå i kylen minst en timme.

Skär brödet i bitar och lägg dessa i en ugnsfast form. Ringla över en skvätt olja och några nypor salt och bland om. Kör i ugn på 225 grader i ca 10-15 minuter tills krutongerna fått en fin gyllenbrun färg. Servera soppan iskall med krutongerna och garnera gärna med lite färska örter.

Annons
Zest
Zest är strimlor av den yttersta, färgade delen av skalet från citrusfrukter. Zest används som maksättare och dekoration i mat och efterrätter, till exempel citronpaj, maräng, sorbet och sallader. Zesten används när man vill få citrussmaken och juicen används när man vill få syran. Strimlat citronskal används också i drinkar.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

JulmenyVårmenyEn grön festmåltidBlomkål, spätta och rabarberLaxpaté, Bouillabaisse och GinoLaxpaté, Bouillabaisse och GinoEn grön festmåltidHola EspañaHola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagPilgrimsmusslor, struts och vit chokladLord Wellingtons söndagsmiddag