Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Laxpaté, Bouillabaisse och Gino

Laxpaté med inlagd ingefära och krutonger

Laxpaté med inlagd ingefära och krutonger.

Patén som rätt har fört en tynande tillvaro sedan sina glansdagar på det glada 70-talet. Något som är synd för det är en fantastisk rätt som kan kombineras utifrån en mängd olika smaker och konsistenser. Här väljer vi att göra en klassisk paté på lax. Det blir klassiska smaker med en lätt asiatisk twist i och med den syltade ingefäran. En spännande och smakfull hösträtt.

Ingredienser

För 4 portioner

Ingefärslag

Risvinsvinäger 1.5 dl
Socker 3 msk
Salt 0.5 tsk

Laxpaté

Kallrökt lax 150 g
Ägg 1 st
Grädde 1 dl
Löjrom 1 msk
Dill 2 msk

Brödskiva 1 st
Löjrom 4 tsk
Smör 1 msk

Tillagning

Ingefärslag
Skala ingefäran och skär tunna långa fina skivor. Dessa skall sedan förvällas snabbt. Lägg ingefäran i en kastrull och fyll med vatten så att det precis täcker. Koka upp och ta av från värmen när det börjar koka. Låt stå i ca 10 min. Häll sedan av vattnet. Koka upp ingredienserna till lagen och häll sedan dessa över ingefäran och låt den stå i minst några timmar men gärna över natten.

Laxpaté
Avlägsna eventuella ben från laxen och mixa sedan allt utom rommen och dillen till en slät smet. Vänd ner hälften av dillen i smeten samt rommen. Smöra en hög och smal ugnssäker form och häll sedan i resten av dillen och vänd runt så att alla sidor täcks av dill. Häll i laxsmeten och täck över med aluminiumfolie. Placera en större form med vatten i ugnen och ställ sedan formen med laxen i vattenbadet 175 grader i ca 50 min.

Stek brödet i smör och servera patén med brödet, en extra klick löjrom och den inlagda ingefäran vid sidan.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladVårmenyBlomkål, spätta och rabarberHola EspañaPilgrimsmusslor, struts och vit chokladRäkor, röding och italiensk marängEn grön festmåltidAlla hjärtans dag 2018VårmenyNyårsmeny 2017JulmenyLord Wellingtons söndagsmiddag