Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Blomkål, spätta och rabarber

Dubbelpanerad rödspätta

Dubbelpanerad spetta med pressad potatis och skirat smör.

Rödspättan är en mycket god matfisk. Genom att dubbelpanera den ges den ett krispigt yttre samtidigt som själva spättan tillagas skonsamt skyddad av paneringen. Dubbelpaneringen ger en tjockare och lyxigt frasig panering med en härlig smörsmak.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödspättafiléer 600 g
Vetemjöl 2 dl
Ströbröd 3 dl
Ägg 2 st
Salt
Peppar

Potatis av en mjölig sort 800 g

Tillagning

Om du inte har förmånen att hitta en fiskhandlare med färsk rödspätta går det bra med fryst. Låt den frysta spättan tina långsamt i kylen, gärna över natten. Torka sedan av filèerna med hushållspapper. Sprid ut vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd på varsin tallrik. Salta och peppra bägge sidor på filéerna. Vänd sedan dessa i mjölet. Vänd dem därefter i ägg och sist i ströbrödet. Stek filéerna i en medelvarm gjutjärnspanna med smör tills att paneringen får fin färg, ca 1 min på varje sida.

Pressad potatis
Skala och koka potatisen till dess att den är klar. Pressa sedan direkt på tallriken.

Lägg upp fisken ovanpå den pressade potatisen. Garnera gärna med färska örter.

Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

JulmenyBlomkål, spätta och rabarberRäkor, röding och italiensk marängMedelhavet möter SverigePilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberHola EspañaLaxpaté, Bouillabaisse och GinoNyårsmeny 2017Laxpaté, Bouillabaisse och GinoRäkor, röding och italiensk marängKantareller, kronhjort och mandel