Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Blomkål, spätta och rabarber

Dubbelpanerad rödspätta

Dubbelpanerad spetta med pressad potatis och skirat smör.

Rödspättan är en mycket god matfisk. Genom att dubbelpanera den ges den ett krispigt yttre samtidigt som själva spättan tillagas skonsamt skyddad av paneringen. Dubbelpaneringen ger en tjockare och lyxigt frasig panering med en härlig smörsmak.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödspättafiléer 600 g
Vetemjöl 2 dl
Ströbröd 3 dl
Ägg 2 st
Salt
Peppar

Potatis av en mjölig sort 800 g

Tillagning

Om du inte har förmånen att hitta en fiskhandlare med färsk rödspätta går det bra med fryst. Låt den frysta spättan tina långsamt i kylen, gärna över natten. Torka sedan av filèerna med hushållspapper. Sprid ut vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd på varsin tallrik. Salta och peppra bägge sidor på filéerna. Vänd sedan dessa i mjölet. Vänd dem därefter i ägg och sist i ströbrödet. Stek filéerna i en medelvarm gjutjärnspanna med smör tills att paneringen får fin färg, ca 1 min på varje sida.

Pressad potatis
Skala och koka potatisen till dess att den är klar. Pressa sedan direkt på tallriken.

Lägg upp fisken ovanpå den pressade potatisen. Garnera gärna med färska örter.

Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Räkor, röding och italiensk marängHola EspañaBlomkål, spätta och rabarberAlla hjärtans dag 2018Lord Wellingtons söndagsmiddagLord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigeLaxpaté, Bouillabaisse och GinoMedelhavet möter SverigeVårmenyAlla hjärtans dag 2018Laxpaté, Bouillabaisse och Gino