Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Blomkål, spätta och rabarber

Dubbelpanerad rödspätta

Dubbelpanerad spetta med pressad potatis och skirat smör.

Rödspättan är en mycket god matfisk. Genom att dubbelpanera den ges den ett krispigt yttre samtidigt som själva spättan tillagas skonsamt skyddad av paneringen. Dubbelpaneringen ger en tjockare och lyxigt frasig panering med en härlig smörsmak.

Ingredienser

För 4 portioner

Rödspättafiléer 600 g
Vetemjöl 2 dl
Ströbröd 3 dl
Ägg 2 st
Salt
Peppar

Potatis av en mjölig sort 800 g

Tillagning

Om du inte har förmånen att hitta en fiskhandlare med färsk rödspätta går det bra med fryst. Låt den frysta spättan tina långsamt i kylen, gärna över natten. Torka sedan av filèerna med hushållspapper. Sprid ut vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd på varsin tallrik. Salta och peppra bägge sidor på filéerna. Vänd sedan dessa i mjölet. Vänd dem därefter i ägg och sist i ströbrödet. Stek filéerna i en medelvarm gjutjärnspanna med smör tills att paneringen får fin färg, ca 1 min på varje sida.

Pressad potatis
Skala och koka potatisen till dess att den är klar. Pressa sedan direkt på tallriken.

Lägg upp fisken ovanpå den pressade potatisen. Garnera gärna med färska örter.

Annons
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Lord Wellingtons söndagsmiddagVårmenyJulmenyHola EspañaPilgrimsmusslor, struts och vit chokladRäkor, röding och italiensk marängEn grön festmåltidLord Wellingtons söndagsmiddagLaxpaté, Bouillabaisse och GinoBlomkål, spätta och rabarberPilgrimsmusslor, struts och vit chokladMedelhavet möter Sverige