Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Räkor, röding och italiensk maräng

Räkcocktail med avokadomousse

Räkcocktail med avokadomousse, chili och en citronklyfta.

Detta är en klassiker i all sin enkelhet, räkor och avokado är en kombination som passar perfekt, med en liten chilihetta och en fräsch syrlighet från den pressade citronen passar detta lika bra som en förrätt som ett litet tilltugg i kvällssolen.

Ingredienser

För 4 portioner

Färska räkor (oskalade) 8 hg

Avokado 2 st
Chili (Mild röd) 1 st
Grädde 1 dl
Socker 0.5 tsk
Vitlöksklyfta 1 st
Citron 1 st
Honung 1 tsk
Salt
Peppar

Tillagning

Mixa 1 avocado i matberedare till en slät smet, är avokadon lite hård kan man ha i 1 msk ovispad
grädde. Blanda ner pressad vitlök, salt och honung, kör ett par varv till i mixern.

Vispa grädden hårt tillsammans med sockret. Vänd ner denna i avokadosmeten. Hacka nästan hela
chillin, spara några fina ringar till garnering. Vänd ner cillin i avokadosmeten.

Tärna 1 avokado och blanda upp med de skalade räkorna till en sallad.

Servera med en citronklyfta att pressa över.

Annons
Chili
Chili ger en känsla av hetta när den äts. I själva verket påverkar chillin värmereceptorerna i kroppen och får dessa att skicka en falsk signal till hjärnan att “nu är det varmt”. Efter att man hackat en stark chili får man vara försiktigt med att peta sig i ögonen eller andra känsliga områden på sin kropp (eller någon annans) då den aktiva substansen i chili kan stanna kvar på huden länge.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladKantareller, kronhjort och mandelMedelhavet möter SverigeLord Wellingtons söndagsmiddagPilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017Medelhavet möter SverigeAlla hjärtans dag 2018Kantareller, kronhjort och mandelLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Blomkål, spätta och rabarber